reageer

[Tilburg] 1 Mei-lezing door Dennis Bos!

Beste mensen,

Graag nodigen we jullie uit voor de lezing op de Dag van de Arbeid:

Dennis Bos vertelt over jonge radicalen uit het Amsterdamse rond 1900.

Tilburgse Anarcho Sociëteit (TAS) verzorgt in 2023 wederom een 1 meilezing! Na een onderbreking van drie jaar wegens corona, nodigt TAS voor de achtste keer Dennis Bos, historicus en deskundige in de vroege arbeidersbeweging van Nederland, uit om in Tilburg een lezing te geven.

Titel van de lezing: Makkers, tot den strijd ons geschaard!

De Nieuwe Tilburgsche Courant berichtte in februari 1898 over de zoveelste politieke ruzie die in het Amsterdamse tussen revolutionaire socialisten en parlementaire sociaaldemocraten was uitgebroken. Aanleiding was dit keer het optreden van een groepje politieke onruststokers uit de sloppen en stegen van ‘duister Amsterdam’. In de jaren rond 1900 had de politie haar handen vol aan deze jonge radicalen, die onder aanvoering van ‘Manke Bram’ en ‘Henkie Peperstrooijer’ een heus weekblad en een eigen café, met vergaderruimte én logeerkamers in de lucht hielden. Al doende kregen zij tientallen boetes en gevangenisstraffen voor de kiezen. Dennis Bos onderzocht hun blad, de rechtszaken, politieverslagen en verdere sporen van de jongens en meisjes van De Amsterdamsche Lantaarn, om te zien of we vandaag de dag nog iets van ze kunnen leren.

De lezing vindt plaats op maandag 1 mei in Kolektivo, Trouwlaan 189 in Tilburg en begint om 19.30 uur.

Vanaf 18.30 is tegen 3,50 een veganistisch buffet beschikbaar, tijdens het eten weerklinkt er live muziek. De toegang is vrij, een bijdrage in de kosten wordt gewaardeerd.

Tilburgse Anarcho Sociëteit TAS

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *