Leuvense Anarchistische Groep

De Leuvense Anarchistische Groep (LAG) is een affiniteitsgroep die tot doel heeft om anarchistische ideeën te verspreiden en mensen bekend te maken met niet-hiërarchische vormen van organiseren. Centraal staat het idee dat de meeste problemen in de wereld voortkomen uit ongelijkheid en hiërarchie. We zien opnieuw en opnieuw dat mensen in politieke en economische machtsposities die posities gebruiken om zichzelf te verrijken, terwijl dit ten koste gaat van degenen onderaan en de samenleving in het algemeen.

Leuvense Anarchistische Groep

Als leden van LAG zijn wij verenigd rond een afwijzing van hiërarchie en onderdrukking in al zijn vormen: van de klassieke verschijningsvormen in de staat en kapitaal, tot meer recent geïdentificeerde vormen zoals seksisme, homofobie, transfobie en racisme. Ook hebben we aandacht voor dierenrechten en is al het eten op onze activiteiten veganistisch.

We geloven niet dat de maatschappelijke problemen die we zien opgelost kunnen worden door nieuwe hiërarchische organisaties of machtsstructuren. Daarom willen we niet werken binnen het framework van de staat of binnen een politieke partij. In plaats daarvan organiseren we onszelf horizontaal.

Wat doen we dan concreet? De afgelopen jaren hebben we infoavonden over allerlei verschillende onderwerpen georganiseerd: anarchisme, feminisme, de herkomst van 1 mei, de situatie in Syrië… Op deze activiteiten voorzien we vaak volkskeukens die voor (veganistisch) eten zorgen. We hebben verschillende demonstraties (mee) georganiseerd, bijvoorbeeld de laatste anti-NSV demonstratie, een demonstratie voor solidariteit met vluchtelingen, een voor solidariteit met Rojava, … . Af en toe organiseren we concerten van DIY bands die ook onze ideeën uitdragen en zich op een zelfde manier organiseren. We hebben een distro waarmee we allerlei evenementen afgaan om boeken, stickers, pamfletten, buttons, vlaggen en meer te verspreiden. We organiseren elke maand een leesclub waar we teksten lezen die met anarchisme te maken hebben: van de klassiekers (Kropotkin, Goldman, …) tot recenter werk. We hebben ons ook ingezet om concrete hulp te bieden aan sans-papiers en daklozen, en om financiële hulp te bieden aan verschillende sociale strijden die overal ter wereld plaatsvinden.

Wij denken niet dat we met enkel LAG de wereld gaan kunnen veranderen. Daarom staan we open voor samenwerking met allerlei verschillende groepen en initiatieven, zowel met anarchisten als niet-anarchisten. Daar kunnen wij tegelijk onze anarchistische ideeën verspreiden en samenwerken aan het realiseren van deze idealen. Onze hoop is dat er vele verschillende anarchistische initiatieven en groepen zowel binnen als buiten Leuven opduiken, zodat we samen een betere samenleving werkelijkheid kunnen maken!

https://leuvenag.noblogs.org/