Niet van de partij – Voorbij politiek, voorbij democratie

Een nieuwe brochure van de AGN. Niet van de partij is een vertaling van ‘The Party’s Over’ van het CrimethInc.  over parlementaire politiek en democratie: waarom stemmen en de parlementaire geen uitweg bieden voor onze alledaagse problematiek.

Klik hier om Niet van de partij te downloaden als PDF:
Drubkbare versie, Digitale versie

Werk, Gemeenschap, Politiek, Oorlog

“Werk, Gemeenschap, Politiek, Oorlog” is een comic met een introductie op de moderne samenleving zoals we die kennen waarbij het zowel de onderdrukkende als subversieve tendensen van vandaag in kaart brengt om uiteindelijk de samenleving geheel te herstructureren.

Klik hier om Werk, gemeenschap, politiek, oorlog te downloaden als PDF:
Digitale versie

Kapitalisme, klasse en klassenstrijd voor dummies

Het economische systeem dat de wereld momenteel domineert wordt kapitalisme genoemd – een systeem gebaseerd op de uitbreiding van kapitaal (goederen en geld, die meer goederen en nog meer geld maken). Essentieel hierbij is de verdeling van de samenleving in twee klassen – de kapitalistische en de werkende klasse. Dit pamflet is een korte, eenvoudig te begrijpen introductie op kapitalisme, klasse en klassenstrijd.

Klik hier om Kapitalisme, klasse en klassenstrijd voor (ex)Dummies te downloaden als PDF:
Digitale versie

 

Losse teksten en artikelen:

De Crisis Voorbij

Naar aanleiding van Prinsjesdag brengen Klasse! en de Vrije Bond samen een gratis crisiskrant uit, met als titel ‘De Crisis Voorbij‘. De krant zal vanaf maandag 19 september in heel het land verspreid worden. De krant telt – inclusief een uitneembare poster – 16 pagina’s en wordt in een oplage van 20.000 exemplaren gratis verspreid.

Activistentrauma en herstel

Als je ergens voor in actie komt kan je soms worden bloot worden gesteld aan situaties met geweld of andere zaken waar je mentale problemen aan overhoud. Naast fysieke beschadiging kan je ook geestelijk ‘gewond’ raken. Met de AGN hebben we een pamflet vertaald dat jezelf en anderen kan helpen in het herkennen van symptomen van deze problemen en het bevat tips over hoe je hier mee om kunt gaan.

Samen – een pamflet over het vormen van affiniteitsgroepen

Een ‘affinity group’ (letterlijk vertaald affiniteitsgroep) is een groep mensen die, zoals gezegd, een groep is die affiniteit met elkaar heeft. Een affiniteit of overeenkomst in visie en doel, in dit geval in politieke zin. Een dergelijke groep, meestal bestaande uit 4 tot 16 mensen, werkt samen om hun doel te bereiken in hun politieke strijd voor een andere wereld. Een affinity group kan enkel actief zijn op demonstraties en acties of zich ook organiseren voor andere politieke campagnes en dergelijken.

Wat te doen bij brand?!

Een pamflet van de AGN over waar je aan moet denken bij demonstraties. Hoe bereid je je voor op een demonstratie, waar moet je aan denken voor je eigen veiligheid en die van je mededemonstranten, wat zijn je rechten en wat kan de politie van jou eisen volgens de wet… en hoe verweer je je hier tegen. Kortom een primer voor demonstraties.

Consensus

Een uitgave van de AGN over besluitvorming door middel van consenus. Dit is een manier van besluitvorming waarmee iedereen actief participeert binnen het proces, een manier waarbij iedereen even veel inbreng heeft.

Protest tegen de kapitulaties van 1937

Pamflet over de ervaringen van een ‘Incotrollado’ – een ongehoorzame. Deze Icontrollado vocht in de Ijzeren Colonne ten tijde van de Spaanse Revolutie en schreef een aanklacht tegen de militarisering van de anarchistische milities die vochten tegen de fascisten van Franco. Een bijdrage van de Zwarte.

Louis Mercier Vega – Affiniteitsgroepen

Pamflet met de tekst van Louis Mercier Vega genaamd ‘Affiniteitsgroepen’, uitgegeven in 1983 door libertaire uitgeverij Spreeuw.

Peter Kropotkin – Een woord aan de jongelieden

Pamflet van Peter Kropotkin genaamd ‘Een Woord aan de Jongelieden’ heruitgegeven in 1971. Een pamflet over studenten en het vereningen met de arbeidsstrijd.

Rudolf Rocker – Anarchisme en Organisatie

Pamflet van Rudolf Rocker genaamd Anarchisme en Zelforganisatie, Nederlandstalig.

Anton Constandse – Verloren Illusies en Blijvende Idealen

Brochure van Anton Constandse uit 1934 genaamd ‘Verloren illusies en blijvende idealen’. Een tekst over de deceptie van het opkomende fascisme en nationaal-socialisme.

Clara Wichmann – Misdaad, Straf en Maatschappij

Pamflet naar aanleiding van een toespraak van Clara Wichmann, gehouden op het Congres van het Comité van Actie tegen de bestaande opvattingen omtrent misdaad en straf te Amsterdam op 21 Maart 1920.

Bart de Ligt – Anarchisme en Revolutie

Een pamflet van Bart de Ligt genaamd Anarchisme en Revolutie uit 1922.

Leo Tolstoy – Moderne Slavernij

Pamflet van Leo Tolstoy genaamd ‘Moderne Slavernij’, vanuit het Russisch naar het Nederlands vertaald in 1901.

Alexander Berkman – Het Russische Treurspel

Pamflet van Alexander Berkman genaamd Het Russische Treurspel; hoe de Bolsjewiki de Revolutie vermoordden. Een getuigschrift over het verraad van de Bolsjewiki aan de Russische Revolutie en de verschrikkelijke gevolgen hier van.

Errico Malatesta – De anarchie, haar mogelijkheid en noodzakelijkheid

Errico MalatestaDe Anarchie, haar mogelijkheid en noodzakelijkheid in Nederlandse vertaling.

‘Hedendaags anarchisme – Een inleiding voor jongeren’

Hedendaags Anarchisme – Een inleiding voor jongeren’ is een publicatie uit 1987. Het boek is geschreven door de Libertaire Studiegroep Gent, afkomstig uit Vlaanderen (België). Het is geschreven als een inleiding op het anarchisme voor jongeren tussen de 16- en 19 jaar. Het idee hiervoor is ontstaan naar aanleiding van de vraag van een docent om een voor jongeren begrijpelijke tekst over het anarchisme.

Ondertitels ‘Salt of the Earth’

Salt of the Earth is een speelfilm uit 1954, gemaakt in de Verenigde Staten. De film is gebaseerd op een staking die plaats vond in New Mexico (VS) tegen het mijnbedrijf Empire Zinc. Uniek voor de tijd waarin de film is gemaakt, is hoe emancipatorisch de film is. Er worden vele verschillende onderwerpen belicht als de slechte arbeidsomstandigheden waaronder de mensen werken, maar ook racisme op de werkvloer en in loonverdeling, de positie van de vrouw in gezin en de samenleving, en ga zo maar door.

‘Wij houden van controle’ – NOT!

Het grootste controle en surveillance schandaal in de geschiedenis: naast alle burgers waarvan data ooit over het internet is gestuurd, zijn zelfs regeringen en voormalig machtige politici het slachtoffer van de illegale mensenrechtenschendende verzamelwoedde van geheimdiensten.

Maar hoe komt het dat zelf na het bekend worden hiervan er niets gebeurd?

Dat is heel eenvoudig, we houden van controle!

Crisis in Griekenland (video)

Griekenland zit in het midden van een sociale opstand met mensen op veel verschillende niveaus van de maatschappij die betrokken zijn bij stakingen,  bezettingen, rellen, werkplaats vertragingen en andere vormen van economische sabotage. Griekenland is uitgegroeid tot ground zero van de fiscale crisis in de eurozone. De bezuinigingsmaatregelen welke gepromoot worden door het IMF / EU / ECB – ook wel bekend als de trojka – vormen de kern van de sociale crisis in Griekenland.

Video over de Vio.Me. fabriek onder zelfbestuur

Er is recentelijk een video verschenen over de Vio.Me. fabriek in zelfbeheer. De arbeiders van Vio.Me., een bouwmaterialen fabriek in Thessaloniki, Griekenland, welke verlaten is door de bazen, zijn al sinds mei 2011 niet meer betaald. Bij besluit van hun algemene vergadering hebben de werkers besloten om de fabriek te bezetten en deze onder direct democratische controle van de arbeiders te plaatsen. Na een strijd van een jaar, die in Griekenland en wereldwijd de aandacht heeft getrokken, hebben zij met veel steun op 12 februari de productie weer hervat na een intense drie daagse mobilisatie.

Een werkend VIO.ME. – het zelfbestuur in werking

Er is onlangs een nieuwe video verschenen over de recent herstarte fabriek Vio.Me. in Thessaloniki, Griekenland. In eerdere posts kun je meer te lezen over het proces voor de overname van de fabriek. Hoe de arbeiders tijden niet betaald kregen en het heft in eigen handen namen, de fabriek te bezetten en vervolgens overnamen. En hoe de werkers van Vio.Me. internationaal een symbool werden van zelfbestuur.

Lezing Peter Storm over opstanden Noord-Afrika en Midden-Oosten te beluisteren

De reeks van protesten, demonstraties, rellen, stakingen, volksopstanden en revoluties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten was het onderwerp van een inleiding gehouden door Peter Storm op de Pinksterlanddagen in Appelscha.