Vrije Bond Amsterdam

Wij zijn de plaatselijke tak van de Vrije Bond in Amsterdam en omstreken. Het is een groep om anarchisten en hun projecten in Amsterdam en omstreken te verbinden, te ondersteunen en om een voedingsbodem te vormen voor nieuwe projecten.

Wij willen een  anarchistische beweging bouwen en een revolutionaire cultuur creëren. Wij verzetten ons tegen alle vormen van uitbuiting en onderdrukking. We bieden ruimte voor discussie, kennismaking en voor activiteiten met anarchisten zoals bijvoorbeeld: leesgroepen, wandeltochten, baravonden, politiek karaoke en al het leuke dat JIJ kunt bedenken!

Mail ons op: vrijebondamsterdam@riseup.net

De VBA-Leesgroep

Elke maand organiseren wij met de Vrije Bond Amsterdam een leesgroep. Dit doen wij op de 4e donderdag van de maand in sociaal-politiek centrum de Nieuwland (Pieter Nieuwlandstraat 93-95). Er is altijd de mogelijkheid om aan te schuiven om voor de leesgroep gezamenlijk veganistisch te eten van 18.30. De leesgroep zelf beginnen we om 19.30. De leesgroep wordt georganiseerd door leden van de Vrije Bond, maar is open voor iedereen om mee te doen! Wil je langskomen of ben je benieuwd wat we deze maand lezen? Stuur ons een mailtje!

Waarom eigenlijk lezen?

In de eerste plaats omdat het gezellig is! Een avond van de leesgroep langsgaan is een ontzettend leuke manier om elkaar te leren kennen. Natuurlijk kun je je kameraden leren kennen op de barrikades en tijdens demonstraties; echter als je samen een tekst doorgrond kom je achter hele andere dingen! Theorie is daarvoor net zo belangrijk als een goede praktijk. Door samen te filosoferen en analyse op te bouwen werken we aan een gezonde, scherpe geest en beter inzicht in elkaars manier van argumenteren. Leren luisteren is net zo belangrijk hierin, als zelf een mening kunnen vormen.

Vlammende teksten, hete discussies.

Wij willen alle vormen van onderdrukking en uitbuiting vernietigen. Daarvoor is het belangrijk om te weten hoe deze systemen functioneren en hoe deze het effectiefst kunnen ontmantelen. De strijd is de beste leraar! Daarom bespreken we het liefst teksten die uit het heetst van de strijd komen, heb je zelf een tekst die je aan wilt dragen of een favoriete zine? Stel ‘m voor aan de VBA leesgroep.

Om een indruk te krijgen wat voor teksten we interessant vinden is hier een lijstje van de teksten die we tot nu toe gelezen hebben. We proberen altijd een goede balans te vinden tussen praktisch, academisch en toegankelijkheid (minder dan 50 bladzijden):