Zwarte Muggen

Wij zijn Zwarte Muggen, een zwerm anarchisten in Haarlem en tevens de Haarlemse afdeling van de Vrije Bond. Wij bouwen aan een samenleving op basis van wederzijdse hulp in plaats van dwang en uitbuiting binnen en buiten de arbitraire gemeentegrenzen. Een vrije samenleving kan niet bestaan zolang wij als arbeiders moeten werken om kapitalisten rijk te maken en zij het voortbestaan van veel soorten, waaronder de onze, in gevaar brengen door het vernietigen van een leefbaar klimaat voor het maken van winst. Daarom strijden wij tegen het kapitalisme en alle aanverwante systemen van onderdrukking, zoals onder andere: fascisme, het patriarchaat, racisme, specëisisme, imperialisme, validisme, de staat en het instituut dat dit allemaal in stand houd: de politie.

Onze naam is geïnspireerd op de geuzennaam waar Haarlemmers zich sinds de 18e eeuw mee identificeren. De oorsprong van deze geuzennaam ligt waarschijnlijk in de vijftiende eeuw toen Haarlemmers werden uitgescholden voor ‘muggen’. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van dit scheldwoord. Zo werd er waarschijnlijk gedoeld op de kleinzieligheid van Haarlemmers omdat Haarlemmers toen al, waarschijnlijk geheel terecht ‘muggenziften’ werd verweten. Dan is er het verhaal van de heks die de Haarlemmers zou veranderen in muggen als ze niet zouden luisteren zodat ze in de lengte der dagen om de toren van de Bavokerk heen zouden moeten vliegen. Een andere mogelijke verklaring komt van het beleg van Haarlem in 1573 toen drie Haarlemmers een vaatje buskruit hadden laten ontploffen in het legerkamp van de Spanjaarden die de stad in wilden nemen. Later kregen deze drie Haarlemmers kritiek toen ze opschepten over hun daad. ‘Jullie zijn net muggen die een reus willen steken.’ Wij weten natuurlijk dat muggen best een reus kunnen steken als ze met veel zijn. Ten slotte bestaat er de mogelijkheid dat Haarlem door hun ligging met ten oosten moeras en het inmiddels ingepolderde Haarlemmermeer, ten noorden het IJ en dwars door de stad heen het Spaarne, de inmiddels gedempte stadsbeek en meerdere grachten een perfecte broedplaats was voor muggen. Zo zou de brandweer ooit uitgerukt zijn vanwege zwarte rookwolken die uit de kerktoren leken te komen. Later bleken dit enorme hoeveelheden muggen te zijn. De waarheid zal ergens in het midden liggen maar één ding weten we wel zeker: een broedplaats voor muggen is Haarlem nog steeds.

Zo komen wij elke twee weken samen om te broeden op snode plannen en te bouwen aan een Haarlemse anarchistische beweging. Leuk als je meedoet want als we met veel muggen zijn kunnen we een symbolische reus flink jeuk bezorgen. Als je lid word bij de Vrije Bond en in de regio woont nemen wij contact met je op. Verder zijn wij bereikbaar via zwartemuggen@riseup.net en @zwarte_muggen op instagram. Neem gerust contact met ons op als je meer over ons wil weten, je je bij ons aan wil sluiten of suggesties of kritiek hebt.