reageer

VIO.ME IN GEVAAR!

Het terrein van de vrije fabriek in Thessaloniki (Griekenland) is verkocht aan een investeringsfonds.

In 2011 lieten de eigenaren de werkers van Vio.Me achter met onbetaald loon. Die bezetten daarop de fabriek, waar ze in 2013 in zelfbestuur weer aan het werk gingen. Sindsdien proberen de werkers de overheid de situatie te laten legaliseren, maar in plaats daarvan zitten ze hen op elke mogelijke manier dwars. Zo werd tijdens een corona-lockdown zelfs de elektriciteit afgesloten, ondanks de essentiële productie van de fabriek.

Vio.Me is nauw verbonden met lokale sociale initiatieven. Er worden concerten gehouden en kunst gemaakt. Activisten houden er bijeenkomsten en slaan er materiaal op. In de afgelopen maanden namen de werkers deel aan een algemene staking, een studenten-protest en protesten n.a.v. de politiemoord op een 16-jarige Roma jongen.

Lees hier hun oproep tot solidariteit:

Oproep van de VIO.ME-collega’s op 5 februari 2023

Ze willen een einde maken aan VIO.ME. Laat dat niet gebeuren.

Vandaag bevinden we ons in de ongelukkige positie om u te informeren dat VIO.ME meer dan ooit in groot gevaar verkeert. De rechterlijke macht en het kapitaal hebben in het geheim het terrein waarop onze fabriek staat verkocht aan een investeringsfonds.

Wij, de arbeiders van VIO.ME, verklaren dat we in de fabriek zullen blijven produceren, zelfs als het kapitaal en de staat de speciale politie-eenheden op ons af sturen. Maar zelfs als ze ons eruit schoppen, komen we er weer in. Omdat deze plek ons ​​leven is en omdat we deze plek aan jou te danken hebben. We zijn dat verschuldigd aan de tienduizenden mensen die we in de loop der jaren hebben ontmoet. Omdat je naar onze fabriek kwam, omdat je ons werk waardeerde door VIO.ME-producten te kopen. Omdat je naast ons stond bij demonstraties. Omdat je meeneuriede bij een concert in de bezette fabriek. Omdat je schouder aan schouder met ons stond tegenover de politie.

De enige fabriek in het land die zonder bazen werkt, de enige fabriek waar iedereen gelijk wordt betaald, de enige fabriek die is bevrijd van de kapitalist en teruggegeven aan de samenleving, is in acuut gevaar. En de enige die kan helpen, ben jij. In de afgelopen 10 jaar zijn we de strijd aangegaan tegen alle mogelijke tegenstanders. We werden aangevallen door de speciale politie-eenheden, het openbare elektriciteitsbedrijf DEI sloot de stroomtoevoer af, de rechterlijke macht regelt de gedwongen veiling van onze fabriek. Maar we verzetten ons en weerstonden de aanvallen. Dat zullen we nu weer doen.

Maar hoe sterk onze vastberadenheid ook is, het is niet onze ware kracht. Onze ware kracht is dat jij deze regels leest.

We hebben weinig tijd om hun plan te blokkeren. Toch zullen we dat doen. Elke actie telt: elke discussie over VIO.ME, elke poster, elke slogan op een muur, elke autocolonne, elk solidariteitsconcert, elke protestmars met megafoon, elke kleine of grote bijeenkomst in heel Griekenland. Elk bericht in de massamedia. Elke solidariteitstoespraak van vakbondsstructuren en elke handtekening. En al deze stromen leiden dan tot een grote stroom mensen, die de straat op gaan en protesteren.

De wetten van het kapitaal zijn almachtig. Maar de wet van het woedende volk kan die breken. Met solidaire groeten,

de collega’s van VIO.ME

We staan in direct contact met Vio.Me en zullen proberen je op de hoogte te houden van ontwikkelingen & manieren om hen vanuit NL te ondersteunen.

Je kan hen nu helpen door:

– Deze informatie te verspreiden ( zie ook vrijemarkt.org/vio-me) – Symbolische acties uit te voeren en die te delen.

Alle kleine beetjes helpen. Samen zetten we druk op de Griekse overheid en steken we Vio.Me een hart onder de riem!

vrijemarkt@disroot.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *