[Leiden] Lezing Sacco & Vanzetti

ResistorMiddelstegracht 36
Leiden
reageer

Lezing Sacco & Vanzetti: beweging, repressie en solidariteit, toen & nu

De anarcho-publicist Kees Stad geeft zaterdag 24 september om 20:00 uur in Leiden een lezing over Sacco & Vanzetti, twee wereldberoemde anarchistische activisten uit het begin van de vorige eeuw. Exact 95 jaar geleden werden beiden in Amerika na valse beschuldigingen ter dood gebracht. Het schijnproces leidde tot felle internationale kritiek: jaren van massale solidariteitsprotesten volgden, zowel in Amerika zelf als in Europa. Honderdduizenden mensen namen hieraan deel. Ook in Nederland gingen duizenden de straat op en in staking.

Sacco & Vanzetti

De lezing vindt plaats in Resistor aan de Leidse Middelstegracht 36, in het complex van de Vrijplaats. Kees Stad vertelt de geschiedenis van de veroordeling en de executie van de twee Italiaanse immigranten en verhaalt over de wereldwijde solidariteitsbeweging. Ook zal Stad parallellen trekken met het heden.

De invloedrijke Amerikaanse folkzanger Woody Guthrie schreef in 1947 negen songs over de zaak van Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti. Peter Storm, schrijver en muzikant, vertolkt tijdens de lezing een aantal van de songs.

De Leidse connectie is er ook; kunstenaar Chris Lebeau eerde de twee anarchisten in 1929, twee jaar na hun executie, met een grote muurschildering in de Leidse Oud Katholieke Kerk aan de Zoeterwoudsesingel. Hierover zal een filmpje vertoond worden. Tevens deze avond speciaal verkrijgbaar: Vanzacco-bier!

Aanvang: 20 uur
Locatie: Resistor | Middelstegracht 36 | Leiden
Entree: donatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *