7

Zorg werkers bezetten Dr Sarphatihuis Amsterdam

Vandaag, zaterdag 2-2-2013 hebben 70 zorgwerkers en sympathisanten het verpleegtehuis Dr Sarphatihuis in Amsterdam bezet.
De bezetting heeft natuurlijk alles te maken met de markt werking in de zorg, zodat de mensen die de zorg nodig hebben te kort komen. En het personeel dat in de zorg werkt steeds grotere werkdruk krijgt en minder loon. Ook word er steeds meer gestunt met flex contracten e.d. Er zijn wel miljarden voor de SNS bank maar niet voor zorg en goed loon!
Blokkeer uitbuiting!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er was een aardige groep mensen van de Vrije Bond en Anarchistische Groep Amsterdam aanwezig, die deelde o.a. het onderstaande pamflet uit:

Vandaag bezetten zorgwerkers van Amsta het Sarphatihuis!

Ze eisen een einde aan de extreme ‘flexibilisering’ en meer handen aan het bed. Zorgwerkers hebben geen tijd om goede zorg te leveren, hun werk wordt kapot gemaakt. Ouderen zitten soms uren lang in hun eigen ontlasting omdat er niet voldoende mensen zijn om hen te wassen. En áls ze gewassen worden is dat steeds door iemand anders omdat de roosters telkens veranderen. Zorgwerkers moeten soms naamplaatjes vergelijken omdat ze de mensen die ze medicatie toedienen nooit eerder gezien hebben.

Bijna de helft van het personeel van zorginstellingen in Amsterdam bestaat uit stagiaires, leerlingen, mensen met nul-uren-contracten of vrijwilligers. Dit zijn allemaal mensen die ver onder het minimum loon zwaar en belangrijk werk doen, maar vrijwel geen rechten hebben. En die net als het reguliere personeel onder steeds hogere druk moeten werken.

Maar als de helft van het personeel voor bijna niks aan het werk is, waar gaat die bijna 1 miljard euro die de overheid (structureel) beschikbaar heeft gemaakt voor ‘meer handen aan het bed‘ dan heen? Dat geld gaat op aan interim-managers, externe consultants en aan de raad van bestuur van Amsta, die maar liefst 1,2 miljoen euro per jaar voor zichzelf opzij legt.

Er gaat iets goed mis en zeker niet alleen bij Amsta. Overal in Europa en overal in de wereld moeten steeds meer mensen met steeds minder rechten werken voor al maar minder geld, terwijl bazen en politici ons tegen elkaar uit spelen. Tijd om ons te verzetten tegen de schandalige afbraak van onze levens! Want hoe zeer die bazen en politici ons ook nodig hebben, wij kunnen hen missen als kiespijn!

Bezet en blokkeer! Geen doorgang voor de afbraak!
Solidariteit met de zorgwerkers van Amsta

Anarchistische Groep Amsterdam – Vrije Bond

, , , ,

7 reacties op “Zorg werkers bezetten Dr Sarphatihuis Amsterdam

  • in Den Bosch zijn flyers uitgedeeld aan plaatselijke zorg- en verpleegcentra door leden van Vrije Bond om de actie in asterdam te ondersteunen. interessante gesprekken gehad en nagenoeg iedereen sprak zijn of haar goedkeuring uit over de actie in amsterdam en onderschreef de eisen van de actievoerende zorgwerkers.

  • Beste mensen,

    Eindelijk staan er weer wat mensen op .
    Beste bericht wat ik vernam in de media in maanden.

    Hartelijke groet peter .

    P.S heeft de actie een eigen site , mail adres of andere manier van communicatie ?

  • En er is meer en meer protest! Goed!

  • Flyertekst bij de werkonderbreking van vrijdag 8 februari:

    Zorgwerkers van Amsta in actie tegen het kapot maken van hun werk!

    Zorgwerkers van Amsta voeren nu al maanden actie. Ze eisen meer handen aan het bed en een einde aan de ‘flexibilisering’.

    Door de overheid is er aan Amsta structureel 3.7 miljoen euro beschikbaar gesteld om meer zorgwerkers aan te nemen. Maar met dat geld verijkt de raad van bestuur van Amsta vooral zichzelf, met een riante jaarlijkse uitkering van 1,2 miljoen.

    Terwijl ouderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben omdat daar niet genoeg zorgwerkers voor zijn.

    Afgelopen zaterdag hebben actievoerende zorgwerkers het Sarphatihuis bezet om zich te verzetten tegen de extreme flexibilisering en de hoge werkdruk. Omdat ze niet het niet meer kunnen aanzien hoe de directie dure roosterexperts aantrekt om te bedenken hoe ze hen en hun overbelaste collega’s om nog meer kunnen uitknijpen terwijl ze ondertussen de middagsoep voor de bewoners van het verzorgingstehuis wegbezuinigen.

    Deze moedige daad van de zorgwerkers wordt door de Amsta directie bestaft met intimidatie en leugens. Ze heeft een kortgeding aangespannen om de bezetting veroordeeld te krijgen bij de rechter. En deelnemers aan de (symbolische) bezettingsactie zijn door hen geïntimideerd en bedreigt met ontslag. Een van de deelnemers is zelfs per direct ontslagen. Maar nu ze eenmaal van zich hebben laten horen laten de zorgwerkers laten zich niet zo makkelijk intimideren. De directie van Amsta is nog lang niet met hen klaar!

    De beroerde situatie bij Amsta staat niet op zichzelf. Overal creëert de zogenaamde marktwerking een belachelijk hoge werkdruk voor de zorgwerkers en mensonterende situaties voor de mensen die op verzorging zijn aangewezen.

    Solidariteit met de zorgwerkers van Amsta! Solidariteit met alle mensen in verzet tegen uitbuiting en onderdrukking!

  • Solidarität auch von mir- bin in Bayern seit über 30 Jahren in der Altenpflege tätig und merke jetzt mit 56 Jahren, dass die Arbeit bei chronischem Personalmangel und zunehmendem Arbeitsdruck immer schwerer wird. Wenn man sich über gewerkschaftliche und Betriebsratsarbeit degegen wehrt, wird man aus dem Betrieb gekündigt, wie ich und meine Kolleginnen erfahren mussten.
    Respekt für euren Kampf!
    Ino ( Altenpfleger)

  • De gelijkvloerse rookruimte naast de receptie van het Sarphati Huis wordt per 1 januari 2018 opgeheven om plaats te maken voor de fisiotherapie die nu op de eerste etage huist.. Dat is betreuringswaardig omdat de rookruimte naast de receptie, bezocht zowel door stafleden en bezoekers als rokers van de medebewoners, goed functioneert, mede omdat die rookruimte, met 3 ramen met uitzicht op de Roekersstraat veel plezieriger is dan de andere rookruimten op de bovenetages. Maar vooral, omdat de huidige zaal van de fisiotherapie, op de eerste etage, dan plaats maakt voor iets dat wordt aangeduid door de benaming van “Societeit “. . Maar er is al een ruimte voor de “societeit” en bovendien zijn er daar ruimten gereserveerd voor Vergaderingen en Regenten, en deze ruimten staan meestal leeg. Waarom moet dan door het onnodige vertrek van de fisiotherapie plaats gemaakt worden voor – ja, waarvoor? . Er is op de eerste verdieping, waar nu de fisiotherapie zit, immers al genoeg plaats voor deze therapie – waarom moet die dan verhuizen naar de gelijkvloerse rookruimte?
    Kortom, het lijkt erop dat de “lokatie-manager” maar wat doet. Overigens, deze lokatie manager wordt as. donderdag vervangen door een andere lokatie manager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *