1

[Zaandam] 1 Mei picket E&A Zaandam – solidariteit met Radek

Vandaag hebben we met 20 mensen een picket gehouden voor de deur van een vestiging van E&A uitzendbureau in Zaandam. We hebben pamfletten uitgedeeld aan omstanders en een kort gesprek gehouden met de aanwezige medewerkers van E&A, daar kwam natuurlijk niet veel uit maar de directeur werd wel gebeld en aan hem werd gemeld dat er een protest voor de deur werd gehouden i.v.m. de ex werker Radek uit Polen die op 16 mei zijn rechtszaak heeft i.v.m. zijn actie bij de Poolse Ambassade in Den Haag in oktober 2018.

Hieronder het pamflet dat we hebben uitgedeeld:

Stop E&A uitzuig bureau !

Stop straf vervolging voor Radek

Vandaag 1 mei, is het de internationale strijddag voor werkenden.

Duizenden en duizenden uitzendkrachten uit Oost-Europa worden als werkvee ingezet om de omzet van de aandeelhouders en de directie naar top hoogtes te stuwen. Ze worden gezien als nummers en worden volledig ontmenselijkt door ze als robots te gebruiken. Eenmaal opgebrand word men afgedankt en moet men oprotten naar land van herkomst. Daarna geeft de politiek en media in Nederland ze nog een trap na door te janken over fraudes met WW uitkeringen waar men gewoon recht op heeft.

Ze worden gehuisvest in barakken die van het uitzendbureau zijn en de “huur”word van het loon ingehouden, reiskosten en verzekering ook, willekeurige boetes worden ook ingehouden van het loon, ook word er geëist dat je 24/7 beschikbaar moet zijn voor werk, de collie-norm voor b.v. orderpickers ligt enorm hoog, als je ziek ben word dat niet getolereerd, Als je als uitzendkracht je tegen deze uitbuiting verzet verlies je baan en dus ook je huis

Radek heeft in oktober 2018 een actie gehouden bij de Poolse ambassade en met een fles benzine zichzelf overgoten. Dit deed jij om aandacht te vragen voor zijn situatie en voor de duizenden andere uitzendkrachten. Hij heeft 6 maanden vastgezeten en er hangt hem een veroordeling boven het hoofd van 12 jaar. Wij willen dat de strafvervolging direct word gestopt.

Radek heeft zit verzet tegen de logica van uitbuiting,deze keer een individuele actie, het is aan ons dat er meer acties gebeuren, individuele en collectieve acties, door uitzendkrachten uit Oost Europa en werkers hier in de distributie centra, de bouw, horeca, en ga zo maar door.
Het is van groot belang voor alle werkende dat wij ons niet tegen elkaar laten uitspelen en dat we solidair moeten zijn met een ieder die zich verzet tegen de uitbuiting van de bazen.

Kapitalisme en uitbuiting kent geen nationalisme, geen grenzen, en geen moraal. Het is aan ons om te bouwen aan een beweging van onderop die de bazen aanvalt, de rechten van werkende verdedigd, ongeacht het land van herkomst, en altijd solidair is met de werkende die zich verzetten tegen uitbuiting en kapitalisme.

Het zijn de bazen die je loon drukken!

Niet de arbeids-migranten !

Anarchistische Groep Amsterdam

Vrije Bond

Rechten voor migrant arbeiders in Nederland in 10 talen

Gister (30 april) was de pro forma zitting van Radek, en na de zitting werd Radek direct vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Hier een verslag van de rechtszaak.

En hier het eerste bericht over Radek.

, , , , , , , ,

Eén reactie op “[Zaandam] 1 Mei picket E&A Zaandam – solidariteit met Radek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *