reageer

Vrije Bond Congres – oproep levende reader

Beste Vrije Bondsleden,

De voorpret voor het Vrije Bond Congres kan dit jaar nog vroeger beginnen dan anders! Dat congres vindt van 3 tot 5 september 2021 plaats op het Kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning in Appelscha. Dat duurt nog wel een tijdje, maar zoals we eerder al aankondigden, hopen we de interessante gesprekken en discussies al ruim vóór het eigenlijke congres te kunnen opstarten. Om de gedachte-uitwisseling tussen leden en groepen te faciliteren, maken we een levende congresreader.

Hoe bijdragen

Een levende reader is pas levendig als er regelmatig nieuwe bijdrages in verschijnen. Individuele leden en lokale (of thematische) groepen kunnen op twee manieren bijdragen aan de reader. Ten eerste kun je een originele bijdrage schrijven – een congresstuk. Zo’n stuk mag gaan over wat jou als lid of lidgroep van de Vrije Bond bezighoudt. Het is wel de bedoeling dat ingezonden stukken de dagelijkse zaken proberen te overstijgen, en eerder inzetten op verandering, versterking of het ontdekken van nieuwe wegen voor de Vrije Bond en de anarchistische beweging in ons taalgebied. Je stuk kan in twee categorieën vallen: het kan een discussiestuk of een meer concreet voorstel zijn.* Het is fijn als je stuk goed leesbaar is voor alle leden, zowel wat betreft schrijfstijl als relevantie. Het congres is er om al onze grote dromen te bespreken, en dat geldt dus ook voor de reader.

Daarnaast word je door het lezen van de stukken in de reader hopelijk aan het denken gezet. Misschien wil je wel reageren – dat hebben we heel graag! We plaatsen je reactie graag ook in de levende reader. Zo kan iedereen verschillende invalshoeken overwegen, en kunnen de auteurs van de stukken waarop gereageerd wordt hun denken verrijken en misschien hun artikelen aanpassen.

Alle bijdrages – van lange stukken tot korte reacties – zijn tot uiterlijk 25 juni 2021 welkom op ons mailadres vrijebondcongres@riseup.net. Laat het ons ook zeker weten als je wel een idee hebt, maar nog niet weet hoe je het moet aanpakken. Loop je ergens tegenaan? Heb je ergens hulp bij nodig? Wil je nadenken over een bijdrage in alternatieve vorm (bv. een strip of een gedicht)? Wij helpen je graag!

Binnenkort sturen we nog een mail over de organisatie van lokale bijeenkomsten in de aanloop van het congres. Voor nu rest ons niets anders dan jullie veel lees-, denk- en discussieerplezier te wensen!

Strijdbare groetjes,
Vrije Bond Congres voorbereidingsgroep

* Net als vorig jaar zal er een scheiding zijn tussen meer theoretische/analyserende/ideologische en fundamentele discussies en meer concrete voorstellen. Het is fijn als leden hun voorstellen in een van de twee categorieën plaatsen. Discussiestukken gaan vooral over meer abstracte of fundamentele onderwerpen, zoals de rol van de Vrije Bond, de principes van de organisatie of discussies die zich in de bredere anarchistische beweging voordoen. Concrete voorstellen hebben een meer praktische invulling, zoals nieuwe projecten/campagnes, de organisatorische indeling van de Vrije Bond of het functioneren van bepaalde onderdelen van de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *