Boekpresentatie ‘De Moker’ in het Fort van Sjakoo, Amsterdam

Fort van SjakooJodenbreestraat 24
Amsterdam
reageer

Boekpresentatie ‘De Moker’ in het Fort van Sjakoo, Amsterdam

Omdat wij niet aan deze maatschappij willen ten ondergaan, moet deze maatschappij aan ons ten ondergaan. Lezer, omdat wij niet door uw misdadig dulden willen ondergaan, moet gij door ons ten ondergaan. Wij zijn het oordeel. Wij zijn het leven. Wij zijn de vernieuwing. Wij zijn de herziening. WIJ ZIJN DE REVOLUTIE.’

De Moker, opruiend blad voor jonge arbeiders was het propagandablad van de meest radicale anarchistische jeugdbeweging die Nederland gekend heeft.

Radicaal in een totaal afwijzen van het militarisme, het kapitalisme en
burgerdom en in een felle kritiek op socialisten, communisten,
vakbondsbonzen èn op anderen uit de anarchistische beweging. Maar vooral waren deze jongeren radicaal in hun levenswijze, in de manier waarop ze hun kritische geluid lieten horen en in hun aandachttrekkende acties. Van hun fraai vormgegeven blad De Moker verschenen 37 nummers in de periode van 1923 tot 1928.

De Pook, orgaan tot onderlinge oprakeling is het interne discussieblad van de Mokergroepen. Het bevat de verslagen van de roerige driemaandelijkse vergaderingen en de jaarlijkse Pinkstermobilisaties.

Kelderuitgeverij heeft beide bladen samengevoegd tot een mooie nieuwe facsimile uitgave met een uitvoerige inleiding gebaseerd op de publicaties van en over De Moker maar ook op een groot aantal, rond 1980 gevoerde, gesprekken met vroegere Mokerleden. De intekenprijs voor de uitgave is 35 euro, na de presentatie kost het boek 40 euro. De intekenprijs kan ook verkregen worden door vóór de presentatie een exemplaar te reserveren met opgave van de gewenste leverwijze (afhalen of opgestuurd krijgen – 6.95 porto). Een mail hierover kan gestuurd worden naar info@sjakoo.nl.

Vrijdag 27 januari wordt deze uitgave feestelijk gepresenteerd door Kelderuitgeverij. Er zal voorgedragen worden uit De Moker, er is muziek en natuurlijk een hapje en drankje. De presentatie zal plaatsvinden in het Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24 te Amsterdam vanaf 17uur, inkom is gratis.

Om een indruk te krijgen wat we moeten regelen aan catering zou het fijn zijn om ons te laten weten of je komt, ook dit kan via de mail info@sjakoo.nl.

Kelderuitgeverij staat erom bekend dat ze niet meer verkrijgbare teksten opgraven uit de archieven van de geschiedenis. Teksten die niet vergeten moeten worden, herinneringen van en monumenten voor mensen die hun leven eraan gewijd hebben een rechtvaardiger maatschappij te scheppen. Zo werd door hen ook recent uitgegeven ‘Open de poorten van de Vrijheid – Milly Witkop (1877-1955), anarchiste en feministe’ van Siegbert Wolf. Zie voor meer informatie en voor wat ze nog meer opnieuw uit de vergetelheid hebben gehaald www.kelderuitgeverij.nl

Tot besluit nog een citaat uit De Moker: Wij zullen niet vragen of de inhoud van De Moker gewild is bij de nieuwe priesters, parasieten van den arbeid. Het kan, dus het moet, als een mokerslag klinken in hun ooren dat wij, wij jongeren, het langer verdommen ons achter het vieze, gore gedoe van de ouderen uit de beweging te scharen. … Een ieder moet weten dat wij zijn gezaglooze, goddelooze, havelooze en ’t liefst werklooze in deze samenleving, en dat wij van dat ethisch religieuze gedoe ook geen liefhebbers zijn.’

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *