[Hoorn] Vreedzame Demonstratie: Weg met JP Coen!

reageer

Vreedzame Demonstratie: Weg met JP Coen!

STOP DE GENOCIDE VERHEERLIJKING

Jan Pieterszoon Coen ‘de slachter van Banda’, wordt ten onrechte vereerd als held op de Roode Steen in Hoorn. Hij heeft vanaf 1607 op gruwelijke wijze handel gedreven en is verantwoordelijk voor genocide. Onder zijn bewind werden 15.000 Bandanezen vermoord in het belang van de welvaart van Nederland. De 900 overlevenden werden tot slaaf gemaakt. De ‘VOC-mentaliteit’ waar de gemeente Hoorn nu zo graag mee heult, is grotendeels gebaseerd uit de gruweldaden van deze man. We hebben genoeg van dit VOC-sentiment dat genocide plegende kolonialisten als Coen al eeuwen ten onrechte als held vereert.

De gemeente Hoorn weigert werkelijk te luisteren naar jarenlange protesten door nabestaanden van Coen’s slachtoffers en laat met het handhaven van dit beeld duidelijk zien waar zij staat. Nog altijd wordt de pijn als gevolg van kolonialisme van minder groot belang geacht dan de commerciële belangen van de stad. De gemeente zet het beeld zonder blikken of blozen in als marketingtool.

Ons doel:

De verwijdering van het standbeeld van JP Coen door de gemeente Hoorn en erkenning voor de pijn die de handhaving van dit beeld decennialang, tot op de dag van vandaag (heeft) veroorzaakt. Wij willen een eind maken aan de verheerlijking van het Nederlandse koloniale verleden, in het bijzonder dat van de VOC. Informatie is belangrijk, dus het uitwissen van geschiedenis is nadrukkelijk niet ons doel. Maar enkel bewustwording is niet genoeg. Wat heb je aan educatie als de indoctrinatie en verering van massamoordenaars ondertussen door blijft gaan? Het beeld van JP Coen is van Kolonialisme en Genocide Verheerlijking. Als de gemeente de indoctrinatie daadwerkelijk wil vervangen voor educatie haalt zij het beeld van het plein weg en plaatst het waar het hoort: in een museum.

Ons middel:

Vreedzame demonstratie met verschillende sprekers van binnen en buiten Hoorn: directe nazaten van de slachtoffers, muzikanten, dichters, verschillende generaties activisten bij elkaar.

JP Coen

Met dit protest zeggen wij:

STOP GENOCIDE VERHEERLIJKING!

In de woorden van een Molukse vrijheidsstrijder die haar leven heeft gegeven in de strijd tegen de VOC roepen wij op:

“KOM VOORWAARTS IN GROTE GETALE EN SLA HET VOC VAANDEL TERUG“

Pers en andere verzoeken via :
wegmetjpcoen@gmail.com

VEILIGHEID IS BELANGRIJK

 • Houd rekening met 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Draag gezichtsmaskers.
 • Was je handen regelmatig met zeep en/of desinfecterende middelen.
 • Wanneer jij je grieperig voelt, blijf thuis.
 • Neem voldoende water mee, het wordt een benauwde dag wordt voorspeld.

CHECKLIST:

 • Neem je ID mee.
 • Neem een gezichtsmasker mee.
 • Neem handschoenen en/of desinfectiemiddel mee.
 • Reis met maximaal één persoon samen.
 • Volg instructies op van autoriteiten.
 • Zorg dat je mobiele telefoon opgeladen is (neem eventueel ook een powerbank mee)
 • Je mag politieagenten filmen. Film horizontaal en belemmer de wetshandhaving niet. Blijf rustig in het contact met politie.

Locatie:

Pelmolenpad
Hoorn

Kom bij voorkeur met de FIETS of het OV!
Kom je met de auto : Parkeren kan bij het Transferium, dat is aan de achterkant van het station Hoorn.

Georganiseerd door een coalitie van Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië, stichting Building the Baileo en stichting We Promise

, , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *