1

[Vloerwerk] Vloerwerk & Aquiles dwingen jaaropgave af

Aquiles Brinco* werkte in 2018 via een uitzendbureau** bij een grote fabriek in de buurt van Amsterdam. Dit uitzendbureau was tegelijkertijd ook zijn huisbaas. Op een dag werd hij in een busje met andere werkers naar de fabriek gestuurd.

vloerwerk dwingen uitzendbureau arbeidsmigranten

Eenmaal aangekomen bij de fabriek, bleek dat het uitzendbureau een aantal van die werkers nog geen pas had gegeven waarmee ze de fabriek in mochten. Vanwege de veiligheid mochten ze daarom allemaal niet naar binnen. En de pas van Aquiles werd zelfs 15 dagen ingetrokken. Omdat hij die dagen dus niet kon werken in de fabriek, werd hij per direct ontslagen door het uitzendbureau. En omdat zijn uitzendbureau ook zijn huisbaas was, verloor hij ook meteen het dak boven zijn hoofd! Het zijn het soort absurde situaties waar de Vrije Bond en arbeidsmigranten met de FNV onlangs ook al hun pijlen op richtten.

Maar daarmee was de kous nog niet af. Aquiles ontving geen jaaropgave van het uitzendbureau. En ook de belastingdienst had geen gegevens dat hij er had gewerkt. Daardoor kon Aquiles geen belastingopgave doen. Vanwege het lage loon waarvoor hij had gewerkt, zou hij zeker flink wat geld terug kunnen krijgen. Dit was dus geen klein detail voor hem. Na vele e-mails en telefoons werd hij door het uitzendbureau doorverwezen naar een andere organisatie. Het uitzendbureau zei: “Wij zijn slechts intermediair, eigenlijk werkte je voor hen.” Dat bedrijf had Aquiles inderdaad in hun systeem staan. Maar volgens hen had hij nog geen uur gewerkt!

Van het kastje naar de muur dus. Aquiles was het zat. Eerder had hij zich al aangesloten bij Vloerwerk, en nu riep hij onze hulp in. We gingen met hem zitten, bekeken zijn contract en loonstrookjes, en maakten een heel plan over wat te doen. Uiteindelijk bleek het vrij simpel. Op vrijdag stuurden we een officiele mail vanuit Vloerwerk, waarbij we wezen op de wet en dreigden stappen te ondernemen. Naar die ‘intermediair.’ Op maandag hadden we de jaaropgave binnen. Van dat andere bedrijf!

Zo zie je maar weer: problemen op je werk? Samen sta je sterk! Ons netwerk maakt het verschil.

*Een pseudoniem.
**Omdat onze eis direct is ingewilligd maken we de naam van het uitzendbureau niet openbaar.

Heb je zelf problemen op je werk? Neem contact met ons op via deze link.
Wil je bijdragen aan praktische solidariteit, en je daarmee verzekeren van onze steun in de toekomst? Sluit je aan!

– Vloerwerk –

, , , , ,

Eén reactie op “[Vloerwerk] Vloerwerk & Aquiles dwingen jaaropgave af

  • extreem goede actie !

    Ik wil graag wat voor jullie doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *