reageer

[Verslag] Wereldvluchtelingendag – Refugee Lives Matter

Afgelopen zaterdag 20 juni, op Wereldvluchtelingendag, vonden er in acht verschillende steden protesten plaats met de boodschap: REFUGEE LIVES MATTER! Hieronder vind je wat korte verslagen uit de diverse plaatsen, met daarbij voor zover aanwezig links naar uitgebreidere verslagen, foto’s en/of video’s. Overgenomen van Stop the War on Migrants.

AMERSFOORT

Hier stonden een uur lang met 9 mensen op de Varkensmarkt in Amersfoort, dat is op zaterdag een van de drukste plekken. Er was drie keer door de gemeente gebeld dat er toch echt maar 10 mensen gedoogd werden, want ja: ‘het had op Facebook gestaan’. Het was een goede sfeer al liep het flyeren niet echt goed. Dat werd gedaan met een mondmasker en handschoenen om de flyers contactloos te kunnen overhandigen. De meeste mensen liepen echter door. Evengoed hopen ze daar een goed begin te hebben gemaakt voor weer wat meer activisme!

Refugee Lives Matter

AMSTERDAM

In Amsterdam waren meer dan 200 mensen aanwezig op een kleurrijke en strijdbare bijeenkomst.
De toespraken veelal door vluchtelingen zelf uitgesproken waren emotioneel en onthullend over het vluchtelingenbeleid in Europa.

“Wij komen naar Europa door het optreden van Europa in onze landen. Dat moet stoppen. Vluchtelingen zijn mensen en geen mens is illegaal.”
“Voor een menswaardig vluchtelingenbeleid, Black Lives Matter, Refugees Lives Matter”. Een thema dat op alle 8 bijeenkomsten de boventoon voerde. Er werd niet alleen gesproken, ook gezongen en gedanst.

Refugee Lives Matter

ENSCHEDE

Alles bij elkaar waren er 27 mensen, van de Seebrücke groep uit Gronau, de maandelijkse vredeswake in Enschede en uit de kring van vluchtelingenwerk / werken met ongedocumenteerden. Ook bleven verschillende voorbijgangers een tijdje staan voor meer informatie of een gedachtewisseling.

Refugee Lives Matter

LEIDEN

  • Zie verslag van Unity
  • Zie beeldverslag van Doorbraak: Deelnemers Leids “Refugee Lives Matter”-protest scanderen: “Stop met dat gekloot, nu bed bad brood!”
  • Doorbraak heeft de tekst en video van de toespraak van Rayan Younis van het Leids Steunloket Migranten (LSM): “Wereldwijd zijn vluchtelingen het slachtoffer van de internationale maffia van machthebbers.”
  • Video van de livestream: post op facebook
Refugee Lives Matter

ROTTERDAM

Hier hield een groep van 20 tot 30 mensen een demonstratie bij de grensgevangenis bij het vliegveld Rotterdam Airport. Er werd veel teruggezwaaid door de opgesloten vluchtelingen.

Refugee Lives Matter

TILBURG

Acht mensen met vier spandoeken op een zichtbare plek bij de ringweg bij de binnenstad. Er hebben twee Syrische vluchtelingen gesproken. Veel voorbijgangers en veel positieve reacties.

UTRECHT

In Utrecht waren er 50 mensen, een goed ontvangen speech. Het Domplein was de hele middag gereserveerd voor migrantenprotest. Speciaal aandacht was er voor de 500 weeskinderen uit Griekenland om die naar Nederland te halen waar tientallen gemeenten voor zijn. Nu nog daden van de nederlandse regering.
Het omringende publiek reageerde solidair en zeer positief.

Refugee Lives Matter

WAGENINGEN

Er waren acht deelnemers met borden en spandoeken, op een goed zichtbare plek aan de rand van het centrum. Veel positieve reacties van voorbijgangers.

EINDHOVEN

In Eindhoven werd op vrijdagmiddag in de wekelijkse Theetuin bij Omslag aandacht besteed aan Wereldvluchtelingendag. Leden van Poetry Circle 040 droegen gedichten voor. Ongeveer 30 mensen luisterden ook naar bizarre feiten over het Europees vluchtelingenbeleid. Er werden ervaringen, ideeën en plannen gedeeld. Wie dat nog niet gedaan had zocht op internet de petitie #500 kinderen. En na afloop waren bijna alle roze flyers door deelnemers meegenomen.

, , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *