reageer

Verslag van actie ‘Vrijheid voor Jock Palfreeman’

Afgelopen vrijdag, 29 augustus, hebben we met de Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) in verband met de ‘Internationale Actieweek voor Anarchistische Gevangenen’ in solidariteit met Jock Palfreedom een actie gehouden bij de ambassade van Bulgarije in Den Haag. Met ongeveer 20 deelnemers hebben we bij de Bulgaarse ambassade de directe vrijlating van Jock Palfreeman geëist en een einde aan de structurele discriminatie van Roma in Bulgarije (en daarbuiten).

Free Jock Palfreman

Er is een brief met de eis tot vrijlating aan de assistent van de Bulgaarse ambassadeur Nikola Kolevoverhandigd. Later vertrok de ambassadeur onder begeleiding bij de ambassade. Hierop liepen de demonstranten op hem af om verhaal te halen en voor zijn reactie. Hierop ontstond een kleine woordenwisseling waarbij Kolev stelde dat hij bekend was met de zaak van Palfreeman. Hij was echter duidelijk en stelde dat Palfreeman “slechts een crimineel en een moordenaar is” en dat “zijn zaak verdraaid wordt door een aantal internationale journalisten”. Daarna vertrok hij onder een spreekkoor van leuzen als “Alerta Alerta Antifascista” en “Free Jock”.

Hier volgt een fragment uit de overhandigde brief:

“[…] As a first step in the campaign for the release of Freeman we have printed thousands of posters (see attachment) which have been spread all over Europe (Germany, Austria, Chech Republic, Sweden, Norway, Denmark, Belgium, Spain, Portugal, Slovenia, Croatia and of course the Netherlands). With the campaign we seek to gain international attention to his case among the public and show the racism, injustice and the fallacy of the juridical system in Bulgaria. The Bulgarian state is unique.

The Bulgarian state seeks to join the undemocratic and capitalist institutions of the European Union. This will not lead to more welfare for the common people in Bulgaria but merely serves the interest of the rich. Although we reject the institution of the European Union, this period creates obvious possibilities to hit the PR for the Bulgarian state. We can and will use this to pressure for the release of Palfreeman.

As nationalism and racism in Europe are on the rise we will make a stand against these injustices and support those comrades who do so too. This means for us both a stand against the waves of racism that the Eastern European peoples are already suffering for decades by the Western states, but also the racism inside these countries themselves, e.g. the Roma communities.

The action today is just a step up to renewed attention. We are planning more media-attention-generating actions and will continue our efforts for Palfreeman until he is released. […]

Palfreeman zit sinds 2007 vast in de gevangenis in Bulgarije. Tijdens één van zijn bezoeken aan Bulgarije was Palfreeman getuigen van een aanval van rechtse hooligans op twee Romajongens, een zwaar gestigmatiseerde bevolkingsgroep in Bulgarije. Hij besloot niet weg te kijken maar in te grijpen en wierp zich tussen de groep en de twee jongens. Hierop ontstond een gevecht waarbij twee van zijn belagers gewond raakten, een van hen stierf aan zijn verwondingen.

Het slachtoffer bleek Andrei Monov te zijn, zoon uit een invloedrijke Bulgaarse familie met politieke connecties. Zijn vader is inmiddels prominent politicus. Sinds het begin van de zaak tegen Jock Palfreeman wordt zijn zaak in verband met belangenverstrengeling ernstig tegen gewerkt. Cruciaal bewijs als beelden van beveiligingscamera’s zijn verdwenen en getuigenverklaringen van zijn belagers werden constant aangepast en veranderd. Uiteindelijk is Palfreeman veroordeeld voor 20 jaar gevangenisstraf. In plaats van de aanpak van discriminatie en geweld tegen minderheden, wordt diegene die ingreep bij onrecht veroordeeld.

Jock Palfreeman heeft al tijden een aanvraag lopen ter overplaatsing naar een gevangenis in Australië. Deze wordt echter structureel afgewezen. Gedacht wordt door de invloed van de vader van de overleden aanvaller, lid van het Bulgaarse Parlement.

Inmiddels heeft Palfreeman de ‘Bulgarian Prisoner Association’ mede-opgericht, die gevangenen ondersteunt met juridische hulp en vertalingen. Als voorzitter van deze organisatie ondergaat Palfreeman geweld en treiterijen in de gevangenis door gevangenisbewakers. Privileges werden ingetrokken en hij is is meermaals in elkaar geslagen.

Romagemeenschappen worden, net als in veel andere plekken in Europa, ook in Bulgarije sterk gediscrimineerd. Veel Roma leven in armoede en worden uitgesloten van deelname aan de maatschappij en sociale voorzieningen. Door deze uitsluiting zijn velen werkloos, genieten kinderen geen onderwijs en vindt er een sterke ghetto-vorming plaats. In plaats van deze spiraal te doorbreken, wordt deze bevolkingsgroep echter steeds sterker gediscrimineerd en wordt op officieel niveau ontkend dat dit beleid is. Het is in deze context dat de aanval op de Romajongens plaatsvond waarin Palfreeman ingreep.

In 2013 hebben we met de AGN in samenwerking met Anarchist Black Cross Nijmegen (ABC-Nijmegen) – een gevangenenondersteuningsnetwerk – een postercampagne op poten gezet voor Jock Palfreeman. Er zijn toen duizenden posters in heel Europa verspreid om aandacht te vragen voor zijn stituatie.

Als er geen gehoor wordt gegeven aan onze eis zullen meer acties volgen.

Palfreeman deed wat iedereen zou moeten doen!
Vrijheid voor Jock Palfreeman!

, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *