reageer

Verslag: Onaangemelde 1 Mei Demo Den Haag

Click here for English

Op zaterdag 1 mei trok rond 18.30 een kleine maar vastberaden demonstratie door het centrum van Den Haag. Ongeveer 30 mensen participeerden in de onaangemelde anarchistische 1 mei demonstratie onder de leus “wij willen niet door het kapitalisme ten ondergaan, daarom moet het kapitalisme door ons ten ondergaan”.

1 mei

De demonstratie begon in de volksbuurt Kortenbos in het volle centrum van de stad. Deze wijk met kleine straatjes, parkjes en sociale huurwoningen leende zich als mooi beginpunt voor de demonstratie. Terwijl er leuzen werden geroepen en flyers uitgedeeld aan voorbijgangers of mensen die uit hun huis keken baande de groep anarchisten zich een weg door de straten van de wijk.

Bij het uitkomen op de Torenstraat nam de optocht een militanter karakter aan. Fakkels werden afgestoken, flyers rondgestrooid en de schermen van enkele pinautomaten bleven gebroken achter. De demonstratie trok door richting het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat. Het was pas hier dat de eerste politieauto een miserabele poging deed om de demonstratie tegen te houden. Ook een motoragent probeerde met een uitgestrekte hand een stop teken te maken. Deze letterlijke lange arm van de wet werd vanachter het kopspandoek begroet met middelvingers terwijl de demonstratie om het tot stilstand gebrachte verkeer heenvloeide. De verdwaalde politieauto probeerde in z’n achteruit nog voor de demonstranten te rijden, iets wat ook snel ophield door het geblokkeerde verkeer.

De demonstratie kon zich weer verenigen bij het begin van de Boekhorststraat en liep door. Hier probeerde de politie druk uit te oefenen door met auto’s van achteren de demonstratie op te jagen door mensen op de hielen te rijden. Ondanks deze poging om mensen aan te rijden bleven velen gewoon op straat lopen, totdat een overambitieuze agent bedacht in haar eentje de demonstratie te proberen tegen te houden. Ze begon in paniek op het kopspandoek in te slaan met een ploertendooier, terwijl meer agenten toesnelden. Hier hielden mensen het voor gezien en verdwenen de deelnemers van deze onverwachte 1 mei stoet in de zijstraten van de Boekhorststraat onder een rookgordijn van roze rookbommen.

Tot de volgende keer!

Van de uitgedeelde flyer:

“Nu de maatschappij zich aan het covid-19 virus aanpast, zien we dat de bazen en de rijken de crisis uit proberen te komen met gevulde zakken: ze weigeren lonen te verhogen, ze snijden in toeslagen en waar ze kunnen ontslaan ze mensen, terwijl ze de miljoenen aan staatssteun voor zichzelf opslurpen. Zoals altijd zullen wij voor de kosten van een crisis moeten opdraaien. Laten we ervoor zorgen dat dit niet gebeurt en de strijd naar de bazen brengen. Laten we het tij keren en onze levens terugnemen van de staat. Als het kapitalisme wankelt, laten we dan zorgen dat het valt! Laten we nu beginnen!

Wij willen niet door het kapitalisme ten ondergaan, daarom moet het kapitalisme door ons ten ondergaan!

Op de werkvloer, op straat, overal

Organiseer jezelf!”

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *