reageer

Verslag nationale betoging 06/11 brussel

(onderstaande tekst is overgenomen van Leuvense Anarchistische Groep, dank voor de tekst!)

Gisteren (6 november) was het zoals geweten te Brussel nationale manifestatie tegen de austeriteits maatregelen die de nieuwe, rechtse regering wil doorvoeren. Deze maatregelen zijn een stap verder in de afbraak van de sociale rechten die de arbeidersbewegingen door vele jaren strijd hebben verworven en zullen enkel de situatie der zogenaamd zwaksten en armen in de maatschappij verergeren. Dit proces hebben we de afgelopen jaren doorheen heel Europa gezien.
De manifestatie was opgeroepen door de drie grote vakbonden maar er waren niet enkel vakbondsleden aanwezig, ook ‘gewone’ burgers, verschillende politieke groepen en Anarchistische groepen waaronder LAG.

anarchistbrussel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afspraakpunt was het Noord station, waar een ongelooflijke mensenmassa te zien was. Er werd constant vuurwerk en bommetjes afgestoken en er was een sfeer tussen uitgelatenheid en kwaadheid te merken.
Er werd door Brussel gestapt tot aan het Zuid-station. Hier brak een groep van voornamelijk dokwerkers en Anarchistische individuen af van de rest van de manifestatie om de politie te confronteren.
Deze werden door de woedende menigte met stenen, flessen en hekken een halve kilometer teruggedreven, ondanks het gratuite gebruik van traangas, pepperspray en de drie aanwezige waterkanonnen.
Vele mensen aanwezig, niet enkel zij die de politie aan het bevechten waren, kregen het zwaar te verduren door deze gassen. Het is interessant op te merken dat traangas en CS-gas wereldwijd verboden zijn in oorlogen, maar desondanks overal op de bevolking worden gebruikt. Dit heeft al blijvende gezondheidsproblemen, miskramen en zelfs in enkele gevallen de dood veroorzaakt.
We merkten mensen op die moeilijkheden om te ademenen hadden en bloedrode, pijnlijk geïrriteerde ogen. Een Anarchistische kameraad nam het op zich om rond te gaan en mensen te helpen door met een in azijn gedrenkte doek de effecten enigszins te neutraliseren.

bxl

 

 

 

 

 

 

 

We betreuren overigens dat van verscheidene voertuigen van werkende mensen de ramen zijn ingeslagen en in een aantal gevallen zelfs brand is in gesticht. Hoewel enkele voertuigen als nodige barricade hebben gediend zijn velen uit pure baldadigheid kapot geslagen en in brand gestoken.
Heel wat van de individuen die zich hier mee bezig hielden zijn ferm aangesproken en enkelen zelfs gestopt in de daad door zowel Anarchisten als kameraden onder de Antwerpse havenarbeiders. Er is ook een vermoeden dat enkele van deze daden zijn uitgevoerd door undercover politie agenten, met name de reeks auto’s waarvan systematisch met een hamer de ramen werden ingeslaan. (Enkele politie-voertuigen zijn ook aangepakt geweest, waaronder een zwaantjes-motor, hier zal je ons geen kwaad woord over horen uiten.)
Hoe dan ook is dit een jammerlijke zaak die helaas in de media zwaar is uitgebuit.
Desondanks is deze confrontatie een succes geweest, als in dat de Brusselse rel-politie is teruggedreven en een staaltje proletaire gerechtigheid hebben kunnen voelen.
Voor velen is dit ook de eerste ervaring geweest met de kracht die ‘het volk’ kan hebben als het samenwerkt, en dat zal de komende tijd broodnodig worden.

 

, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *