reageer

Verslag flyeractie bij verblijflocatie migrantenarbeiders in Zeewolde

zeewolde

Vorige week vrijdag 4 december 2020 heeft de Anarchistische Groep Amsterdam opgeroepen om mee te doen aan een digitale communicatieblokkade bij van Rooi Meat B.V. Dit vleesverwerkende bedrijf in Brabant maakt ruimschoots gebruik van flexwerkers, via onder meer het beruchte uitzendbureau Reyhan. Deze oproep was in solidariteit met door Reyhan zwaar mishandelde Roemeense uitzendkracht. Ongeveer tegelijkertijd werd een FNV medewerker die een Poolse werker wilde steunen, van een woonlocatie afgeslagen door een medewerker van de verhuurder E&E. Deze laatste verhuurder is ook de uitbater van de woonlocatie in Zeewolde (Bosruiterweg).

De werkgroep Arbeid (onderdeel van de Vrije Bond) heeft afgelopen zondag (06.12) wederom flyers uitgedeeld aan de migrantenarbeiders. Er is informatie uitgedeeld over de rechtspositie van deze flexwerkers in Nederland, informatie wat te doen bij COVID-besmetting en berichten over het recht op 2m woon-/leefruimte.

De werkgroep Arbeid hoopt dat de migrantenarbeiders de informatie tot zich zullen nemen en indien nodig op zullen komen voor hun rechten. In deze situatie komt het te vaak voor dat de arbeiders op verschrikkelijke manier uitgebuit worden. Maatregelen vanuit de overheid zijn te gering en duren veel te lang en de sector zelf heeft helemaal geen baat bij veranderingen ten gunste van de migrantenarbeiders.

In kleine groepjes al wandelend over het terrein zijn de flyers uitgedeeld hebben we gesprekken kunnen voeren met de bewoners. Uit die gesprekken blijkt dat de mensen slecht (soms helemaal niet) op de hoogte zijn van welke corona maatregelen er zijn in situaties van besmetting. Een groepje vertelde dat zij uiteindelijk maar zelf vervoer hebben geregeld omdat het groepsvervoer wat hun betreft niet veilig is. Ook vertelde zij dat zij op zoek zijn naar eigen woonruimte omdat de omstandigheden en voorwaarden op het terrein van E&E verre van ideaal is. Uiteindelijk kunnen mensen dat alleen doen als zij zeker weten dat het bedrijf waar zij werken hen in dienst wil houden zonder tussenkomst van een uitzendbureau. Uit de gesprekken bleek ook dat bedrijven wel reiskosten zou betalen aan uitzendbureau maar dat de migranten arbeiders daar niets van terug zien.

In januari 2021 willen we door gaan met het uitdelen van informatie over de rechtspositie van arbeidsmigranten. De eerst volgende keer willen we dat doen bij een distributiecentrum van Jumbo in Woerden. Wat ons betreft heeft het uitdelen van flyers op zo`n locatie een dubbele functie. Het informeren van de arbeiders maar ook aan de multinational laten weten dat wij er zijn en hen in de gaten houden.

Mocht je willen mee doen aan zo’n flyer actie laat het dan weten via onze e-mail. Dan zorgen wij ervoor dat je de details krijgt. Wil je op de hoogte blijven van toekomstige acties van de werkgroep Arbeid schroom niet ons via te mail te benaderen (vrijebond-arbeid [at] riseup [dot] net).

Wellicht tot later.
Vrije Bond – Arbeid

, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *