reageer

Verslag flyeractie bij verblijflocatie migrantenarbeiders in Putten en Bunschoten-Spakenburg

Op zondag 29 maart is de werkgroep Arbeid van de Vrije Bond weer eens op stap geweest. Jazeker ondanks de strenge COVID maatregelen is deze werkgroep al verschillende keren op pad geweest om arbeidsmigranten op te zoeken. Tenslotte kunnen we deze groep goed bereiken als we hen daadwerkelijk tegenkomen, kunnen aanspreken en vragen of zij interesse hebben in onze flyer met uitleg over hun rechtspositie.

Putten1

Dit keer hebben we een kleine locatie uitgekozen namelijk een “bungalowpark” in de buurt van Putten in Gelderland. Op deze gure zondagmiddag zijn we met onze flyers (in het Pools en Engels) naar het park afgereisd. In tegenstelling tot de woonlocatie in Zeewolde was dit een klein park met zo’n 50 bungalows. Ondanks de snijdende maartse kou waren veel migranten erg geïnteresseerd in ons verhaal en in de informatie op de flyer.

Tijdens gesprekken met de mensen zijn we er achter gekomen dat veel van hen in de kippenslachterij werken in Voorthuizen en Barneveld (of all places), dat de omstandigheden niet eens zo slecht waren, en dat zij collega’s hadden die in Bunschoten-Spakenburg verblijven die het veel slechter hadden wat betreft hun verblijfsomstandigheden.

Putten2

Omdat we redelijk snel klaar waren met ons rondje en de korte praatjes zijn we op advies van de migranten in Putten naar Bunschoten-Spakenburg gereden.

We hebben bewust voor een zondag als dag gekozen omdat naar onze ervaring er dan veel meer mensen in de bungalows zijn. Heeft dus niets te maken met enige uitlokking van de buurt, om midden op de Bible Belt op zondag mensen te informeren.

Bunschoten1

In Bunschoten was het wel zoeken naar de juiste locatie en een groot deel van het vervallen complex was gelukkig niet meer in gebruik behalve een kleine zijlocatie. Deze mensen waren super blij met onze informatie en wilden zelfs meer flyers hebben om deze op hun werk uit te delen. Direct in de buurt was er een iets moderner gebouw (aan de provinciale weg richting de A1) en daar zou een locatie manager de flyers wel aan de bewoners uitdelen. Ja ja dat willen we nog wel eens zien!

Bunschoten2

Gezien de enthousiaste reacties van de mensen lijkt het telkens toch weer nuttig om langs deze plekken te gaan. Informatie uit te delen en in het Pools gesprekjes te voeren. COVID technisch zijn deze acties ook veilig uit te voeren (we blijven buiten en op afstand).

Binnenkort gaan we onderzoeken of we samen kunnen optrekken met de Sluit Vion groep en willen we snel bij de JUMBO distributie in Woerden langs gaan voor het uitdelen van flyers!

Heb je vragen of opmerkingen, wil je op de hoogte blijven van waar we de volgende keer heen gaan of wil je iets anders kwijt, laat het ons weten via vrijebond-arbeid@riseup.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *