reageer

Verslag demonstratie “Vluchtelingenkinderen hebben ook rechten!”

Op 29 september vanaf 14:00 hebben we met ongeveer 200 mensen een demonstratie gelopen door Katwijk. Daarbij waren er voornamelijk heel veel kinderen uit de gezinslocaties Katwijk en Emmen aanwezig. Een geslaagde en strijdlustige demonstratie, waarbij we goed hebben laten horen dat ook de kinderen die in gezinslocaties wonen erbij horen en niet vergeten mogen worden.

Alle kinderen hebben kinderrechten, ook vluchtelingenkinderen. De rechten van de kinderen in de half-gesloten gezinslocaties worden echter systematisch geschonden: zij leven in permanente angst om opgepakt en uitgezet te worden naar een land dat zij niet of nauwelijks kennen. Op deze manier worden de kinderen in hun ontwikkeling geschaad. Dit geldt evenzeer voor de continue verhuizingen, waardoor kinderen geen vrienden meer durven te maken, omdat zij hen toch weer kwijt zullen raken. De ‘Kinderpardon regeling’ waarbij in elk geval kinderen die minimaal 5 jaar in Nederland zijn – en dus volgens wetenschappelijk onderzoek geworteld zijn in Nederland – een verblijfsvergunning krijgen, functioneert niet. Kinderen die meer dan 5 jaar in Nederland verblijven, worden nog steeds met uitzetting bedreigd.

Op 29 september hebben wij met 200 mensen laten horen dat deze kinderen en hun ouders welkom zijn in Nederland. De kinderen liepen voorop met verschillende banners en riepen onvermoeibaar door “Hand in hand, geen kind aan de kant!” en “Geen vrouw, geen man, geen kind is illegaal!” De onvermoeibaarheid en strijdlustigheid van deze kinderen geeft ons moed, moed dat het nog goed zal komen en dat de kinderen het zullen overleven. Samen kunnen we de wereld veranderen en deze kinderen zijn daar een lopend voorbeeld van.

Aankomst

Na een lange wandeling zijn we aangekomen bij de locatie van IWAK, een Christelijke organisatie die de gezinnen uit de gezinslocatie in Katwijk een warm onderkomen biedt waar zij steun en welkom krijgen. Aldaar was er eten, koffie, thee, limonade en muziek. De kinderen – zo onvermoeibaar als zij zijn – hebben uitbundig gedanst en gezongen. De hele demonstratie bleek een belangrijk ontmoetingspunt te zijn voor kennissen, vrienden en familie die elkaar door omstandigheden en verhuizingen al lange tijd niet hadden gezien. Oude bekenden omhelsden elkaar, blij om elkaar weer te zien. Telefoonnummers en verhalen werden non-stop uitgewisseld en het was een grote vrolijke bedoening.

En verder…

Na afloop is iedereen tevreden en blij naar huis gegaan. Met nieuwe moed en strijdlust om verder te gaan. We gaan dit nu eenmaal niet in één jaar kunnen oplossen. Meer demonstraties zijn nodig, misschien nog 3 of 4 of nog veel meer. Wij gaan door, ongeacht dat een kleine groep mensen vindt dat vluchtelingen niet welkom zijn in Nederland. Twintig gemaskerde mensen die met bierblikken naar kinderen gooien en roepen dat zij moeten ‘opkankeren’, krijgen ons niet klein. Wij weten waar we voor staan: Niemand is illegaal, wij zijn allemaal mensen! Deze boodschap zal ook herhaald worden bij de komende demonstratie van AFA Nederland op 3 november in Den Haag. Meer daarover op de website van AFA Nederland.

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *