reageer

Verslag [Brussel] betogingen in Brussel op 16 december

16 december was een zwarte dag voor België. In Brussel verzamelden 5500 personen om te protesteren tegen het Marrakesh-pact. Dit is de grootste betoging van extreemrechts in België de laatste jaren, geen goede evolutie. Met slogans als “eigen volk eerst” was het duidelijk waar het hen om te doen was.

Gelukkig was er elders in de stad ook tegengeluid te horen. Een duizendtal mensen waren op straat gekomen om een signaal te geven dat er geen plaats is voor extreemrechts en hun bijhorend racisme in onze samenleving. Ondanks dat het draagvlak voor deze solidaire ideeën groot is, was dit maar een magere opkomst. Links in België kan beter, we moeten als beweging laten zien dat we met meer zijn. Nu extreemrechts opnieuw aan een opmars bezig is, wordt het als maar belangrijker dat hier een tegenreactie op komt, dat mensen hiervoor hun huis buiten komen.

De antifascistische betoging verliep rustig, ondanks het grote politievertoon. We eindigden in het Maximiliaanpark waar op andere dagen heel wat vluchtelingen gedwongen de kou moeten trotseren. Uit vrees dat ze vandaag zouden worden lastiggevallen door de rechtse betogers die zich in de stad bevonden, heeft het burgerplatform dat hier actief is slaapplaatsen geregeld voor 700 à 800 mensen bij gastgezinnen. Zij tonen, in tegenstelling tot de overheid, dat warmte mogelijk is voor iedereen.

Bron: Anarchistische Groep Leuven

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *