2

Verslag bijeenkomst anarchisten uit Noord-Brabant

Zeven mensen kwamen opdagen op de eerste bijeenkomst van anarchisten uit Noord-Brabant om de mogelijkheid en zin van het oprichten van een regionale structuur te onderzoeken. Twee mensen hadden laten weten niet aanwezig te kunnen zijn, maar wilden wel graag betrokken zijn in zo’n regionale structuur.

Anarchistische 1 mei-demonstratie in Den Bosch 2009, geen carnaval.

Eerst hebben alle aanwezigen uitgesproken waarom ze interesse hadden in een eventuele regionale structuur. Er bestond grote overeenstemming over een aantal belangrijke motivaties en doelstellingen voor zo’n structuur. Eerst en vooral lijkt zo’n structuur wenselijk om acties te kunnen voeren rond de actualiteit, specifiek voor Noord-Brabant, maar ook rond landelijke thema’s. Ook zou zo’n samenhang een extra motivatie kunnen zijn om samen, als groep naar acties te gaan om daar een anarchistisch geluid te laten horen.

Daarnaast vindt iedereen het belangrijk om anarchistische ideeën uit te dragen. Dit kan door middel van acties, maar ook door het verspreiden van drukwerk zoals pamfletten, brochures, bladen, krantjes, flyers en posters.

Men is ook van mening dat een dergelijke structuur aan de ene kant een bindmiddel zou kunnen zijn tussen de verschillende lokale of thematische organisaties die al actief zijn in de regio. Daarbij denken we aan de verschillende eetcafés, anarchistische collectieven, kraakgroepen of andere politieke organisaties. De intentie is niet om die in een structuur in te lijven, maar om met dat soort organisaties lijnen op te zetten, ook wel netwerken genoemd. Aan de andere kant zou zo’n structuur een grotere toegankelijkheid moeten bieden aan de anarchistische beweging in Noord-Brabant.

Allemaal mooi en aardig, maar waarom zouden mensen zich bij dit initiatief willen voegen, wat zou de toegevoegde waarde daarvan kunnen zijn en hoe willen we dat bewerkstelligen? Dit zijn vragen die aan de orde zijn geweest maar nog niet allemaal beantwoord zijn. Volgens ons zou de meerwaarde kunnen zitten in het expliciet anarchistische dat we ook naar buiten willen dragen door middel van propaganda en actie. Zo’n verband zou actief zijn op meerdere fronten, of niet per definitie maar met een thema bezig zijn, en kan verbindend werken tussen verschillende lokale groepen, thematische groepen en anarchisten in het algemeen.

Kennisoverdracht en verdieping zowel voor de leden of samenstellende onderdelen van zo’n structuur, als voor mensen daarbuiten zou ook een onderdeel kunnen zijn van een regionale structuur. Dat kan gaan over discussieavonden, filmvertoningen, lezingen en andere vormen. Hierover was niet iedereen even enthousiast. Niet dat het belang daarvan onderkend wordt, maar eerder dat niet iedereen daar een prioriteit voor zichzelf ziet.

Volgens de aanwezigen kan een eerste stap richting zo’n structuur een of andere zichtbare activiteit zijn. Daarmee dwingen we onszelf om een aantal randvoorwaarden in orde te maken die nodig zijn voor een organisatie. Daarnaast kunnen we ons daarmee profileren naar de buitenwereld en kunnen we onze meerwaarde in praktijk aantonen. Zo hopen we mensen te kunnen bereiken die graag in zo’n samenwerkingsverband willen actief zijn.

Concreet zullen we als groep ons inzetten voor een landelijke georganiseerde actie op 27 oktober bij verschillende detentiecentra en opvang voor geïllegaliseerden. Wij gaan in Gilze lawaai maken bij een opvang voor gezinnen om onze solidariteit met deze mensen te uiten en aan te geven dat wat ons betreft geen mens illegaal kan zijn. Dit zal niet perse de activiteit zijn waarmee we ons als dusdanig willen profileren, maar een soort van pilot om onze trein in gang te zetten en alvast te werken aan ons netwerk. Niettemin nemen we deze actie erg serieus en zullen we er alles aan doen om een geslaagde actie op poten te zetten. Daarnaast hebben we een vervolgafspraak gemaakt om het gesprek van de eerste bijeenkomst verder te zetten en na te denken over hoe we onze verwachtingen waar willen maken. Wil je ook op die bijeenkomst aanwezig zijn, stuur een mailtje naar rooieravotr@live.nl.

, ,

2 reacties op “Verslag bijeenkomst anarchisten uit Noord-Brabant

 • De magnificent seven..en meer.

  Het waren allemaal skon en oprechte mensen doar op d’n brabantse A bijeenkomst. Zo werd er oa meteen het idee geopperd door enkele aanwezigen om meteen dan maar mee te doen aan de carnavals optocht in Den Bosch (en als de A-wagen van het A team de volgende dag nog rijd/overeind staat gaan we via de A2 richting Ehv, Chillburg, ofzo..in solidariteit met de vrachtwagenchauffeurs die ook vaak als koeien worden behandeld door bedrijven, uitzendbureaus,Eu-wangedrag en uitbuiterij, loondrukkerij, wat weer leid tot bijv racisme.

  Bij deze nodigen wij dan ook iedereen uit om dan te komen feesten en mee te lopen in de optocht. In rood en zwart bijv.

  Dit om te laten zien dat het ons menes is en dat we niet slechts een nieuw ‘activisme hobby’ clubje willen worden…hmm?(; vandaar dus..en ook dat we best humor hebben. Vanuit vroeger al werden de lokale optochten vaak aangegrepen om de lokale politiek te bekritiseren, cartooneren dmv poppen, wagens, leuzen etc. Dat gebeurt (al is het veel minder dan vruger) nog steeds in de wat kleinere gemeentes vooral.

  Zo was de carnavals optocht in Ehv verworden tot een drama (tot aan het burgerprotest en de massale leegloop vanwege de vercommercialisering van het carnaval en de optocht in het specifiek dit veranderde en er een nieuw ‘protocol werd ingesteld.)Met slechts 25% vd wagens gemaakt door ‘mensen’, buurtgroepen etc..en de rest allemaal reclame wagens van bedrijven , zoals daf, philips en zelfs uitzendbureaus…me carnaval?! Ben dan toch vrij eeh.
  De kortingsbonnen vlogen om je oren, in plaats van confetti.
  Goed plan dus om een brabantse A bijdrage te gaan leveren lijkt me zo.

  Ik hoop dat zo’n organisatie of netwerk er voor kan zorgen dat we ooit in de toekomst ook een goed en zichtbare plek kunnen creeren, iets in de geest van het fort van sjakie, wat een goede open plek bied voor oa info, drukwerk, muziek, okoffie etc. Zodat we daarmee ook bereikbaarder worden en zichtbaar om al die (diverse) alternatieven te kunnen steunen en tonen. Een plek zonder winstbelang om lokale en internationale initiatieven beter te kunnen ondersteunen. Een dergelijke vaste locatie mis ik wel n beetje in het zuiden.

  De actie in Gilze is dan ook meteen om aan te tonen dat we geen last hebben van ‘brabantse trots’, maar eerder dat Brabant geen grenzen kent zeg maar. In zichtbare sympathie met de asielzoekers in Nederland, in de EU….’mensen die niet weg willen, hoef je ook niet op te sluiten”
  Zoals Roxette al ooit zong; “Houdoeyoudo?!!!
  Join the kooiride…”

 • de tweede bijeenkomst van anarchisten uit Noord Brabant staat op dezelfde dag gepland als een belangrijke bijeenkomst van de Vrije Bond. Daarom zijn we ons aan het beraden over een nieuwe datum voor deze tweede bijeenkomst. Zodra die bekend is, zullen we die ook hier publiceren.
  Sorry voor het ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *