reageer

Venezuela: gevangenistralies zullen het protest van het volk niet tot zwijgen brengen!

Niet alleen in Duitsland en Servië wordt via de strafrechter de vrijheid van vakvereniging bestreden. Ook in het “socialistische” Venezuela kan men daarvan meepraten. Wanneer vakverenigingen aan de basis succes beginnen te krijgen, zijn daar wetten die hen kunnen vervolgen wegens ondermijning van het staatsgezag, omdat staatsgeparticipeerde bedrijven er belang bij hebben dat hun arbeiders worden uitgebuit.

Een ernstig voorbeeld is hierbij Rubén Gonzalez, vakbondsleider in Ciudad Gyayana, die met stakingsacties in de ijzermijn Orionoco op 26 augustus 2009 een akkoord had afgedwongen met zijn werkgever Radwan Sabbagh. Hierbij was speciaal bedongen dat niemand wegens stakingsacties zou worden gearresteerd of vervolgd. Niettemin werd Gonzalez, die overigens lid is van de PSUV dus een partijgenoot van Chavez, opgepakt en zit hij nu meer dan een half jaar achter de tralies met een aanklacht wegens het houden van illegale vergaderingen, het aanzetten tot misdrijven en schending van de veiligheid van het land! Op 7 juni j.l. besloot de rechter het voorarrest tot zijn proces te laten voortduren, waar hij kan worden veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf.
Omdat intussen duidelijk is geworden dat het regime van Chavez alle sociale activiteiten op de werkplek, in de wijken en op het platteland – dus tegen kapitalistische uitbuiting en corruptie – met zijn veiligheidswetten wil bestrijden is er een campagne gestart ter verdediging van het recht van sociaal protest. Bij deze campagne zijn organisaties aangesloten die Chavez aan de macht hebben geholpen, zoals de Bond van arbeiders voor het socialisme, Verenigd Socialisme van Links, maar ook het anarchistische El Libertario. Zij hebben Rubén Gonzalez tot politieke gevangene verklaard en roepen op tot een internationale steunactie in de vorm van brieven aan Ruben:
Via e-mail: solidaridadconruben@gmail.com.
Per brief: Patrulleros del Caroní (A la atención de Rubén González)
Parroquia Unare, sector Unare II, detrás de los trailers de CVG Alcasa y frente al hogar Madre Emilia.
Puerto Ordaz, Municipio Caroní, estado Bolívar, Venezuela.

Bericht van El Libertario.

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *