reageer

[Utrecht] Verslag: Picket bij FNV en OTTO Workforce in Utrecht

Ja hoor, daar zijn we wederom een keer!!

Afgelopen vrijdag 19 juli heeft de Vrije Bond – Werkgroep Arbeid een picket bij het hoofdkantoor van FNV en een van de kantoren van OTTO Workforce georganiseerd. Dit om op deze manier aandacht te vragen voor de precaire situatie waarin arbeidsmigranten verkeren en uitgebuit worden.

Als eerste was het hoofdkantoor van FNV aan de beurt. Op locatie aangekomen hebben we meteen onze spandoek uitgerold en in een tijdsbestek van meer dan een uur flyers uitgedeeld waarin de FNV opgeroepen werd meer aandacht te geven aan arbeidsmigranten.  Na een korte tijd werden we door twee woordvoerders uitgenodigd voor een gesprek. Een van ons is vervolgens met hen in gesprek gegaan. Tijdens dit gesprek werd bekrachtigd dat beiden organisaties hetzelfde nastreven, maar dat de manier waarop dit doel nagestreefd wordt anders ligt. Zo geloven we als anarchisten niet in de juridische of politieke weg, welke de FNV volgt. En zou het in onze ogen meer veranderen wanneer de FNV namen van malafide uitzendbureaus kenbaar zou maken, wat de FNV niet doet. Dit is dan ook tijdens het gesprek kenbaar gemaakt. Natuurlijk werd tijdens het gesprek er buiten de deur gewoon door geflyerd aan voorbijgangers, welke de flyers gretig in ontvangst namen.

De volgende stop was het kantoor van OTTO Workforce, welke aan de andere kant van de snelweg ligt! Ook daar hebben we meteen bij aankomst de banner uitgerold en de flyers in de hand genomen. Voor OTTO Workforce was er een andere flyer gemaakt met eisen. Na meer dan een uur bij het gebouw te hebben gestaan hebben we aan voorbijgangers flyers uitgedeeld en uitgelegd wat OTTO Workforce daadwerkelijk doet. Wat we regelmatig terug hoorden van mensen was dat ze niet wisten wat dit uitzendbureau precies uitvoerde, terwijl ze een verdieping onder hen kantoor houden. Mensen gaven aan geschokt te zijn over de situatie waarin arbeidsmigranten verkeren. In tegenstelling tot FNV kwam hier niemand naar buiten om het gesprek aan te gaan.

Waarom deze actie?

De, voornamelijk Poolse, arbeidsmigranten die via o.a. OTTO Workforce wonen en werken bevinden zich in erbarmelijke omstandigheden en worden massaal uitgebuit. Inmiddels is hier al meer aandacht voor in de media, maar FNV en de uitzendbureaus blijven achter in het aanpakken en bestrijden van deze uitbuitende omstandigheden.

De mensen arbeidsmigranten die in dienst zijn van het uitzendbureau OTTO Workforce zitten in een precaire situatie waarin zij uitgebuit worden. Dit door aan veel te hoge normen te moeten voldoen, bij klachten op de wachtlijst te worden gezet en hierdoor geen werk krijgen maar wel moeten betalen voor onkosten, zijn geheel afhankelijk door aangeboden huisvesting die overigens in dubieuze staat is en grof voor betaald moet worden. Ook is eerder gebleken dat arbeidsmigranten, uitgezend door OTTO Workforce, bij een Jumbo Distributiecentrum zijn ingezet als stakingsbrekers, wat natuurlijk volkomen illegaal is! Arbeidsmigranten weten vaak niet wat hun rechten zijn, waardoor zij kwetsbaar zijn voor dergelijke soorten van uitbuiting en tevens als handelswaar verhandeld worden. Deze pickets zijn van belang om aandacht aan deze precaire vormen van uitbuiting te geven.

Meer acties!

Deze actie is het initiatief van de Vrije Bond en meer acties zullen volgen, zoals onderstaande flyer-acties:

Tevens zal er een workshop opgezet worden tijdens het No Border Camp (1-4 augustus).

Natuurlijk ben je uitgenodigd deel te nemen aan deze acties en/of workshops. Latere specifieke aankondigingen volgen.

Contact

Wil je in contact komen? Wil je betrokken raken of gewoonweg meer informatie over deze acties? Neem dan contact op!

Schrijf je email naar: vrijebond-arbeid (at) riseup (dot) net of check de website van de Vrije Bond!

, , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *