reageer

Update vanuit Lesvos

Kameraden,

Hier een korte update vanuit Lesvos.

De afgelopen maanden waren erg chaotisch, maar ook dynamisch. Er is veel geschreven over de gebeurtenissen in Februari en Maart, en ik zal daar nu dan ook niet op ingaan.  Ten eerste, dank aan de steun van de Vrije Bond en de individuele leden die donaties hebben opgehaald voor No Border Kitchen. We hebben uitermate veel donaties opgehaald, en hebben nu een goede reserve om de ook de komende onzekere maanden door te komen.

Na de verkiezingen van November afgelopen jaar en de overwinning van Nea Demokratie was het duidelijk dat 2020 een zwaar jaar zou worden, en niet alleen voor ons, maar voor alles wat door deze conservatieve partij als ongewenst  gezien word. De voorstellen voor beleidsveranderingen en wetten die direct doorkwamen zetten dan ook meteen de toon. Repressie tegen Anarchisten nam ook vrijwel per direct toe. Daarnaast catalyseerde de verkiezing een sentiment onder enkele delen van de bevolking, wat zich vervolgens ook vertaalde in geweld tegen migranten en vrijwilligers.

Recentelijk hebben enkele van ons samen met lokale kameraden tegen deze achtergrond Lesvos Mutual Aid network opgezet. Dit met het doel, zoals vele anderen wereldwijd, elkaar en andere mensen die hulpbehoevend zijn bij te staan tijdens de onzekere tijden. Maar voor ons is vrij helder vanaf het begin dat de economische achterklap vele malen destructiever zal zijn dan de covid situatie. Het is vrij bekend hoe de crisis rondom de banken uit 2008 de mensen in Griekenland heeft geraakt, en dit word waarschijnlijk erger. Vandaar dat we vanaf het begin als grondslag hebben dat het niet om een tijdelijk collectief gaat, maar om het opzetten van een structuur die langer mee kan en daardoor een sterk netwerk onderhoud.

Praktisch gezien, onderhouden we contacten en brengen mensen met elkaar in verbinding die elkaars elkaar kunnen helpen. Daarnaast zamelen we een keer per week eten in wat we kunnen verdelen. Ook hebben we zeep gekocht van Viome, wat we via onze eigen kanalen in Moria uitgeven. Onze propaganda bestaat grotendeels uit het verspreiden van flyers, simpelweg praten met mensen en het organiseren van kleine manifestaties.  We zijn pas net een maand bezig maar het gaat loopt goed, en we zullen zien hoe we het in de toekomst kunnen uitbreiden.

Groet,

Een Vrije Bond lid aan de grenzen van Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *