reageer

Tussentijds verslag Code Rood actiekamp

Wauw, de mensen blijven maar komen! Er zijn inmiddels ruim 500 mensen op het kamp en vandaag verwachten we nog meer mensen. Fantastisch om te merken hoeveel mensen in beweging zijn gekomen! Eergisteren hebben we deelnemers uit alle windstreken ontvangen: van Groningen tot Denemarken, van Duitsland tot Amsterdam. Om iedereen goed op te kunnen vangen is het kamp uitgebreid naar naar aanliggende grasvelden.

Programma en actie

De sfeer zit er goed in op het kamp! Zaterdag en zondag waren inspirerende dagen vol workshops, paneldiscussies en lezingen. Op het moment zijn er diverse trainingen en andere actievoorbereidingen bezig. Dat belooft wat voor morgen bij de massale burgelijke-ongehoorzaamheidsactie op dinsdag 28 augustus, de dag van het Gronings Ontzet. We komen massaal in actie om het NAM-tankenpark in Farmsum te blokkeren en met onze lichamen tankwagens met giftig aardgascondensaat tegen te houden. Dit doen we omdat het tankenpark een belangrijk knooppunt in de infrastructuur van de gaswinning door de NAM is. Het aardgascondensaat moet namelijk van de winningslocaties afgevoerd worden per tankwagen. Door de tankwagens voor de ingang van het tankenpark te blokkeren, zullen wij de gaswinning door de NAM sterk ontregelen op een veilige manier.
Onze zitblokkade kan meer dan één dag duren en is op fietsafstand van het kamp. Met de massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie nemen we het heft in eigen hand om de gaskraan echt dicht te krijgen en vergoeding te eisen voor bevingsschade.

Politie, controles en repressie

Vooral op zaterdag werden mensen onderweg naar het kamp gefilmd en om ID bewijzen gevraagd. Wij willen iedereen er op wijzen dat de politie om ID kan vragen, en dat mag je weigeren. Het sommeren van een ID kan alleen bij verdenking van een misdrijf. De politie heeft niet het recht om dat te doen voor mensen die gewoon naar het kamp gaan.
We hebben vernomen dat er tweemaal twee mensen zijn aangehouden voor het niet tonen van hun ID. We vragen mensen ons juridisch team te melden als ze last hebben van de politie, en we roepen de autoriteiten op om met deze operatie te stoppen.

Meer informatie over het kamp, het programma, de actie, het arrestantenteam en natuurlijk over de gaswinning is te vinden op de website van Code Rood.

Protestmars

Naast de zitblokkade van het Tankenpark van de Nam in Farmsum is er dinsdag ook een protestmars. Bedoeld voor mensen die de doelstelling van Code Rood wel ondersteunen maar een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid net iets te ver vinden gaan.

De protestmars in Delfzijl start om 19.30 uur op de Vennen en zal daar na ongeveer een uur ook weer eindigen. De route leidt langs de zitblokkade bij het Tankenpark. , “Om de mensen daar te steunen”. Als spreker komt Gerwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging, een van de organisatoren van de grote fakkeltocht in Groningen.

Lees dit sympathieke artikel verder op de website van het Dagblad van het Noorden.

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *