1

Over de staking bij TNT en wat jij er mee te maken hebt.


Vandaag op16 november, hebben stakers van TNT en leden van de Vrije Bond s’ochtends actie gevoerd aan de poort van VSP Netwerk in Amsterdam-Noord. Wij wilden de staking van TNT niet onopgemerkt bij hen voorbij laten gaan. Zij dragen mee aan de massa ontslagen bij TNT, zij zijn 100% dochter van TNT, wij vinden dat de hele postsector plat moet.

Ook uitzendkrachten en bezorgers bij TNT, Sandd, Selekt en VSP moeten het werk neerleggen. Alleen samen kunnen we de postbezorging weer terug krijgen met goed loon en goede arbeidsvoorwaarden. Breek de privatisering af!

De regering heeft de post jaren geleden al geprivatiseerd, dit werd verkocht aan de mensen in Nederland alsof dan de “vrije markt” zou zorgen voor goedkopere post. Dit is een grote leugen geweest, de post is alleen maar duurder geworden, de rechten van werkers in de postsector zijn in rap tempo afgebroken, duizenden mensen met oproep en nul uren contracten zitten in een dagelijkse onzekerheid op inkomen. Dat is zeker niet alleen bij TNT zo. Ook bij Selekt mail, Sand en VSP netwerk. De enige die hier dik voordeel aan hebben zijn de aandeelhouders, de directeuren, de investeringsbanken en de managers die de massaontslagen plannen en de werkers uitknijpen.

TNT maakt nog steeds iedere maand miljoenen winst over de ruggen van het personeel. Hoe kan dat eigenlijk als ze zeggen dat er minder werk is?

VSP Netwerk is onderdeel van het probleem. Zij verspreiden reclame en geadresseerde post over heel nederland, deur aan deur. Het bedrijf is 100% dochter van TNT en werkt met zeer slechte arbeidsvoorwaarden zoals bij bedrijven als Sand en Select mail. Het grootste deel van het personeel heeft oproep en nul uren contracten, extra arbeidsvoorwaarden zijn er bijna niet. De mensen worden aangetrokken als er werk is en bij het vuil gezet als er minder werk is. De ene uitzendkracht werkt goedkoper en werkt zo de ander van straat. Naast Selekt mail en Sand ondermijnt TNT dus ook zelf de markt om zo hun eigen personeel te kunnen aanvallen.

De hele post sector is rot tot op het bot. De bezorgers lopen het bloed in de schoenen. Klachten over de bezorging komen steeds vaker voor. Men moet steeds meer betalen voor een postzegel. Wij vinden dat de post weer terug moet naar de bezorger en de verzender-ontvanger, dus direct tergdraaien van de privatisering. En we vinden dat de post collectief moet worden geregeld, zodat alle postwerkers gelijke rechten hebben en uit de bestaansonzekerheid worden gehaald. Zodat de postbode fluitend de straat op kan zonder de hete adem van de aandeelhouder in zijn nek. Aandeelhouders en de directie van de postbedrijven moeten zich maar eens nuttig gaan maken, bijvoorbeeld koffie zetten voor de postwerkers die na hun ronde terug komen op de vestiging.

De bezorgers doen namelijk het werk.
De aandeelhouders en directeuren NIET!
Solidariteit met allen die staken!
Breek de “vrije markt” af! Collectiviseer de post!

Aan alle postwerkers, ook Sand, Select mail, VSP & uitzendkrachten!; voer niet alleen actie bij TNT, dit gaat de hele sector aan, sta niet alleen op dit plein maar blokkeer de uitbuiters bij Sand, Select mail en zeker bij VSP netwerk. Wacht niet op de professionele onderhandelaars. Druk op die ketel!

Vrije Bond
Anarchistische zelforganisatie.

, , , , ,

Eén reactie op “Over de staking bij TNT en wat jij er mee te maken hebt.

  • Onzin! Geen van de mensen die in dit artikel wordt opgeroepen heeft het recht te staken, ook de andere medewerkers van TNT niet, aangezien ze onder een andere CAO vallen. Ook zijn ze vaak neit aangesloten bij een bond. Hierdoor lopen ze loon mis en kunnen ze problemen krijgen met hun werkgever. Als iedereen gewoon zijn eigen werk blijft doen, en niets meer dan is het effect ook al zeer merkbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *