2

Terugblik Code Rood actieconferentie & publicatie actieconsensus

De mobilisatie en voorbereidingen voor het kamp en de actie in augustus zijn in volle gang. In totaal 11 werkgroepen zijn druk bezig. En sinds januari hebben 20 infoavonden, 6 actieconferenties en 2 actietrainingen plaats gevonden. Ook vanuit Zweden, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, België en het V.K. wordt gemobiliseerd. Want over minder dan twee maanden is het zo ver! Lees hier onder over de afgelopen actieconferentie in Groningen, de nieuwe actieconsensus, de Limity jsme my actie tegen bruinkool in Tsjechië, en over actualiteiten rondom de gaswinning en actietrainingen.

1. TERUGBLIK ACTIECONFERENTIE & ACTIECONSENSUS 
Anderhalve week geleden vond de zesde openbare Code Rood actieconferentie (sinds september vorig jaar) plaats, de laatste voor de actie in augustus. Wederom in Groningen stad en dit keer verspreid over twee dagen. Op zaterdag hebben we de actieconsensus verder besproken. Er is stevig gediscussieerd over verschillende delen van de concept-tekst. Uiteindelijk zijn we tot een consensusbesluit gekomen. Lees hier de definitieve versie van de actieconsensus 2018. Ook was er overeenstemming dat het goed is om het gesprek over de actieconsensus te blijven voortzetten, o.a. op het actiekamp. Een van de vernieuwingen ten opzichte van vorig jaar betreft het opnemen van een alinea over sociale verandering en verschillende vormen van verzet.

Tijdens de vorige actieconferentie werd de Actieoproep CODEROOD 2018 al aangenomen, die in aanvulling komt op het manifest “Het is Code Rood voor het klimaat!” dat vorig jaar werd vastgesteld.

Op zondag hebben we een overzicht gemaakt van alles dat al geregeld is en de dingen die nog gedaan moeten worden. Ook heeft de werkgroep esthetiek een kickstart gekregen met een vruchtbare collectieve brainstorm sessie voor activiteiten voor en aankleding van de zitblokkade. En 1 juli was ook de dag dat het contract van de EMO kolenoverslag in Rotterdam is verlengd. Dus we hebben de Rotterdamse wethouder en het havenbedrijf laten weten dat nog 25 jaar klimaatdestructie niet aanvaardbaar is.

2. PROGRAMMA OP ACTIEKAMP
Binnenkort zal het programma van het actiekamp bekend gemaakt worden. Naast actietrainingen, briefings en andere voorbereidingen voor de actie zullen er 16 verschillende onderdelen zijn. Denk aan workshops en panel discussies over klimaatverandering, de gaswinning in Groningen, en de verschillende bewegingen waarmee deze in verbinding staan.

3. LIMITY JSME MY 
Terwijl velen van Code Rood afgelopen weekend in Groningen bij de actieconferentie waren, zaten er meer dan honderd mensen in de Bílina bruinkoolmijn in het noorden van Tsjechië om de normale gang van zaken van de fossiele industrie te verstoren met niets dan hun eigen lichamen en vastberaden plezier. In totaal deden er zo’n vierhonderd mensen mee, waarvan zo’n 30-40 tot onderin de mijn zijn gekomen. Hierdoor is de mijn is tot stilstand gekomen. Hier lees je een mooi verslag.

Limity Jsme My heeft vorig jaar al een soortgelijke actie georganiseerd. En dit jaar deden er meer dan twee keer zoveel mensen mee. Dat zien we graag ook voor Code Rood! Het laat zien dat we onderdeel zijn van een groeiende beweging. Steeds meer mensen de noodzaak inzien om over te gaan tot actie. Daarom hebben we vanuit Groningen onze solidariteit betuigd met Limity Jsme My!

4. SHELL, EXXON, DE NAM EN UITGESTELDE VERSTERKINGEN 
Een maand geleden stopte minister Wiebes de versterking van 1600 huizen die niet meer veilig zijn door aardbevingen. Maar afgelopen week maakte de Mijnraad bekend dat de onveilige huizen in Groningen zo snel mogelijk verstevigd moeten worden. Opnieuw wordt verantwoordelijkheid ontlopen, terwijl Groningers nu in onveiligheid leven.

En ondertussen is de mijnbouwwet zo aangepast de bedrijven die het gas uit de grond minder aansprakelijk zijn voor de schade die ze veroorzaken. Hoe is dat mogelijk? Het is geen verassing meer dat de machten van de fossiele industrie en de overheid al jaren zijn verstrengeld. In dit artikel wordt dat nog weer duidelijker: hoe Exxon en Shell honderden miljoenen uit de staatskas gebruikten om Groningen te duperen.

5. MELD JE AAN VOOR EEN ACTIETRAINING! 
Er is geen betere manier om je voor de bereiden op massale burgerlijke ongehoorzaamheid van door mee te doen aan een actietraining! Hier kun je niet alleen veel informatie over en vaardigheden voor burgerlijke ongehoorzaamheid leren, maar ook alvast anderen leren kennen die interesse hebben om mee te doen aan de actie, of als je al meer ervaring hebt, je kennis opfrissen en jouw ervaringen delen met anderen!

Meld je nu aan voor de actietraining op 11 augustus in Utrecht, 18 augustus in Amsterdam of 19 augustus in Nijmegen.

6. DONEER! 
Help je ook mee ervoor te zorgen dat de actie en het kamp deze zomer een succes worden? Zie hier wat we allemaal nodig hebben aan spullen. En vertel aan de mensen om je heen over Code Rood en hoe ze kunnen steunen. We kunnen je donatie nog goed gebruiken. Geld overmaken kan naar rekening NL55 TRIO 0388 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA.

Strijdbare groet,

Code Rood

, ,

2 reacties op “Terugblik Code Rood actieconferentie & publicatie actieconsensus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *