reageer

Solidariteitsdemonstratie PI Lelystad

Zaterdagavond 18 april is er een actie gehouden bij de PI Lelystad. Dit in solidariteit met de gevangenen die in opstand zijn gekomen tegen de coronamaatregelen. Tijdens de demonstratie is er vuurwerk afgestoken, geluid gemaakt en zijn er leuzen geroepen. Er is contact geweest met de gevangenen die ook geluid hebben gemaakt en terug hebben geroepen.

Solidariteitsdemonstratie PI Lelystad

Net als voor de rest van de maatschappij zijn er de afgelopen weken strenge maatregelen ingevoerd om de coronacrisis onder controle te houden. Zo ook in de PI Lelystad. Al weken zitten de gevangenen praktisch in isolatie. Op het moment dat ze in protest gegaan zijn tegen deze maatregelen, is er hard tegen ze opgetreden. Vijftig gevangenen hadden korte tijd de keuken bezet en cipiers hebben als reactie pepperspray in deze gesloten ruimte gespoten, zonder waarschuwing. Inmiddels heeft de EORG (de Europese belangenorganisatie voor gedetineerden) een klacht ingediend tegen de gevangenisdirectie van de PI Lelystad.

Gevangenen worden tijdens deze crisis ook ingezet om mondkapjes te produceren waar een hele samenleving nu afhankelijk van beweert te zijn. Zoals altijd moeten zij die onderdrukt, uitgebuit en opgesloten zitten hard(er) werken voor het welzijn van de samenleving waar zij geen deel meer van uit mogen maken. Sowieso is het werk in de gevangenis zwaar onderbetaald, terwijl de producten buiten de muren voor de marktprijs worden verkocht. Gevangenen worden gestraft als ze deze uitbuiting weigeren.

Wij uiten onze solidariteit met alle rebelse gevangenen.

En met een ieder in de zorg, tussen de schappen van de supermarkt en de migranten die zwoegen in de distributiecentra van Ahold en Jumbo. Solidariteit met allen die op dit moment worden geacht nog harder te werken dan ‘normaal’ (met wurgcontracten van louche uitzendbureau’s). En iedereen waarvan wordt geëist naar werk te blijven gaan waar de rest van Nederland veilig vanuit huis kan werken.

Het ergste virus is het kapitalisme, de echte crisis haar normaliteit!

, , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *