Solidariteit met de Griekse antifascistische patrouilles

De KlinkerVan Broeckhuijsenstraat 46
Nijmegen
reageer

Solidariteit met de Griekse antifascistische patrouilles

In solidariteit met de Griekse antifascistische strijd houd de Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) in samenwerking met Anarchist Black Cross Nijmegen (ABC) een kleine solidariteitscampagne. Er is een poster ontworpen die binnenkort te bestellen is  en die we ook digitaal beschikbaar stellen (de poster is op het moment nog niet beschikbaar).

Daarnaast organiseren we op vrijdag 2 november in de Klinker in Nijmegen een informatie- en discussieavond. Hierbij zal door een Griekse activiste worden ingegaan op  de situatie in Griekenland en de antifascistische strijd daar. Zij heeft hier recentelijk een artikel over geschreven. Ook zullen we deze avond een spandoek aan de gevel van de Grote Broek ontrollen. De infoavond zal om 21:00  starten. Van te voren is er een solidariteitsmaaltijd georganiseerd door het Mulawan-collectief.

Vrijdag 2 november
21:00 – de Klinker
(van Broeckhuijssenstraat 46)

Fascisme in Griekenland en Europa?!

Met de verkiezingen van Juni 2012 in Griekenland heeft de ‘Gouden Dagenraad’ – een expliciet nationaalsocialistische partij – een officiële representatie in het Griekse Parlement. Met deze parlementaire deelname van de Gouden Dagenraad voelen neo-nazi’s in Griekenland zich erg gesterkt om hun gewelddadige praktijken op straat kracht bij te zetten. Dit vaak zelfs in samenwerking met óf onder toezicht van de politie. Het aantal aanvallen tegen migranten en winkeltjes van migranten is explosief gestegen, even als de aanvallen op linkse initiatieven. Zoals we al vaker hebben gezien door de geschiedenis is het ook nu weer zo dat, in tijden van economische crisis, er een groei is in de aanhang van rechts-radicale ideologieën.

Antifascistische Patrouilles

Het aantal aanvallen op migranten stijgt nog elke week, gevoed ook door de gemengde en apathische houding van de politie die niets doen om de daders te stoppen of te straffen. Als reactie hier op hebben antifascisten een drietal motor-patrouilles gehouden. Met een 120 mensen op een tachtigtal motoren zijn zij door de wijken gegaan met propaganda tegen het racistische geweld en om directe actie te voeren om zo een veiligere situatie voor migranten op straat te realiseren.

Tijdens de derde patrouille, op zondag 30 september, is een groep neo-nazi’s gespot die een migrantenwinkel aan het vernielen waren. Er werd hierbij ingegrepen en de nazi’s werden succesvol gestopt en verjaagd. In de afloop hiervan werden echter de antifascisten al snel aangevallen een motoreenheid van de politie genaamd DELTA. Belangrijk hierbij te vermelden is dat een groot deel van de leden van deze politie-eenheid actieve en sympathiserende leden van de nationaalsocialistische organisatie Gouden Dagenraad zijn. Bij de gevechten die uitbraken zijn uiteindelijk 29 mensen gearresteerd waarvan 14 of 15 ook echt werden vastgehouden.

Repressie

Deze antifascisten zijn in de nacht daarop op het politiebureau vernederd en ernstig mishandeld/gefolterd. Mensen zijn nachten wakker gehouden en gedwongen te blijven staan met het hoofd naar de muur, structureel geslagen, medische verzorging is hen ontzegt, gedwongen uit de WC te drinken, geslagen, stroomschokken gegeven, ga zo maar door. Inmiddels zijn zij allen op borgtocht van 3000 euro per persoon vrijgelaten, een enorm en exceptioneel bedrag.

Daarbij doet zich naast de emotionele en financiële schade zich nog een derde probleem voor: de antifascisten zijn nu met naam en adres bekend bij de DELTA-politie. Hiermee lopen zij directe kans op huisbezoeken door hen, maar ook neo-nazi’s omdat deze zo nauw met elkaar verbonden zijn.

Schreeuw om solidariteit

In de media in Griekenland (en daarbuiten) is er niets tot weinig naar buiten gekomen over de gebeurtenissen rondom deze patrouilles. De publieke aandacht werd enkel afgeleid door een verhaal over de bedreiging van de ‘nationale veiligheid’ van Griekenland, in plaats van dat er antwoorden werden geëist op het vasthouden van de antifascisten, het politie-geweld en de racistische misdaden.

In solidariteit met hen, en in verzet tegen fascisme en nazisme, vinden er overal in Europa acties plaats. Iedereen moet op de hoogte worden gebracht met wat er zich buiten het beeld van de media af speelt. Politiegeweld en onderdrukking zijn in opkomst en de staat is zich op vele vlakken aan het voorbereiden op de komende sociale onrust (zie de stijging in nieuwe aankopen van materieel en de uitbreiding van wetgeving en bevoegdheden bijvoorbeeld). Migranten en die gene die hun steunen in hun strijd voor de meest basale mensenrechten, zijn de eerste slachtoffers van de repressie en het rechtse geweld.

De ontwikkelingen in Griekenland, en in het specifiek de opkomst van extreem-rechts, zijn een klassiek voorbeeld van sociale onvrede in de samenleving die getracht wordt te kanaliseren. Er wordt hierbij een verdeling gecreëerd waarin wij als werkende klasse tegen elkaar worden uitgespeeld. De sociale- en politieke crisis beïnvloeden onze levens inmiddels dagelijks en we mogen niet worden afgeleid van onze revolutionaire doelen.

Er is een roep om (internationale) solidariteit: voor emotionele, financiële steun en een breuk met de mediastilte. Hier geven wij gehoor aan! Solidariteit met de antifascisten en revolutionaire strijd in Griekenland!

When injustice becomes law
Restistance becomes duty!

www.anarchistischegroepnijmegen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *