reageer

Solidariteit met de 4 veroordeelden voor vernieling maquette van de maxi-gevangenis

maxi-gevangenis

Tijdens de zomer van 2014 werd de site van Keelbeek in Haren (Brussel) bezet door tegenstanders van het Maxi-gevangenis project. Op deze 18 hectare landbouwgrond en natuur, droomt de staat ervan de grootste gevangenis van België te bouwen. De bezetting, de ZAD Keelbeek genoemd, wil deze door beton bedreigde groene ruimte verdedigen en de uitbreiding van het gevangenenpark gepland door de federale regering stoppen.

Op 20 mei 2015 vindt de openbare hoorzitting van het raadplegingscomité plaats. Op dezelfde dag, besloten een vijftiental zadisten hun verzet kenbaar te maken door te demonstreren in de Regie der Gebouwen. Een onverwachte uitkomst: de maquette van de maxi-gevangenis werd tijdens de actie vernield.

Na deze demonstratie werd door het Openbaar Ministerie een onderzoek ingesteld en werden vier personen, die niet betrokken waren bij de vernietiging, voor de rechter gebracht.

Op 19 februari 2016, zonder de daders van de vernietiging te hebben kunnen identificeren, veroordeelde de rechtbank de vier personen tot 10 maanden gevangenisstraf met uitstel van drie jaar voor “vernietiging van roerende goederen in een bende”.

Op 18 april 2018 werd het vonnis bevestigd door het hof van beroep te Brussel.

Op 1 oktober 2021 spreekt de rechtbank het vonnis uit voor het civiele gedeelte van de zaak.

De 4 activisten zijn veroordeeld tot het terug te betalen van 43.000 aan de regie der gebouwen, eigenaar van de vernielde maquette.

Dit arbitraire en pijnlijk vonnis sluit een proces van 6 jaar af en bevestigt de repressieve strategie van de staat: een paar tegenstanders zwaar treffen om alle anderen bang te maken en te proberen elk protest de kop in te drukken.

Alleen een collectief en solidair antwoord kan de repressieve strategie van de staan tegengaan. De vier veroordeelden staan er niet alleen voor, ze kunnen rekenen op onze steun.

Daarom doen wij een beroep op uw financiële solidariteit. Elke bijdrage is welkom.

Bankrekeningnummer: BE66 5230 4745 8943 (STEUN PROCES MAQUETTE)

STEEN VOOR STEEN
MUUR VOOR MUUR
LATEN WE SOLIDARITEIT OPBOUWEN
EN VERNIETIG ALLE GEVANGENISSEN!

Het steuncomité voor de 4 veroordeelden

INFO: Mail | Indymedia BXL | Facebook

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *