reageer

Arbeidsstrijd, schoonmaken en de vakbond

Er broeit iets in de Nederlandse stations, en het is niet gewoon de berg afval die blijft liggen. Al weken zijn de schoonmakers die de NS-stations en de luchthaven netjes dienen te houden actie aan het voeren voor betere lonen en arbeidsomstandigheden. In deze strijd zijn er interessante en misschien wel verrassende coalities ontstaan tussen schoonmakers, FNV en radicaal linkse groeperingen.Hoe kan inlichtingendienst beter een bijdrage bieden aan de strijd van de schoonmakers door een aantal betrokkenen uit te nodigen voor een debat over strategie en tactiek rond arbeidsstrijd, meer in het bijzonder rond de strijd van de schoonmakers. Bovendien willen we met een debat over arbeidsstrijd de aandacht op de antikapitalistische 1 mei demonstratie in Nijmegen vestigen.

Een aantal jaar geleden in Spanje gebeurde tijdens een staking van chauffeurs van het openbare vervoer iets uitzonderlijk. Een gelijkaardige coalitie tussen vakbond en autonome groepen werd gesmeed, met boeiende resultaten. De stakers stelden toen ook sterke eisen, maar die gingen niet veel verder dan het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. Toch konden door onderling vertrouwen en respect voor de verschillende strategische keuzes autonomen en andere radicale linkse groeperingen solidair actievoeren, schouder aan schouder met het personeel.

Door sabotage van bussen konden werkwilligen en stakingsbrekers toch niet aan de slag. Er werden verschillende drukwerken verspreid om de reizigers te informeren over de reden van de staking en werd dat in een antikapitalistisch verband gezet. En dit was niet zonder gevolg.

De verschillende strategieën konden elkaar versterken, de staking werd steeds beter opgevolgd en de werkgevers konden niet anders dan te gaan luisteren naar het personeel. Met een overwinning als gevolg. Hoewel er natuurlijk van alles op de samenwerking aan te merken was, lijkt ons dit een inspirerend voorbeeld hoe het ook zou kunnen. Door onderling vertrouwen, respect en begrip kunnen verschillende visies toch samen de (deel)strijd aan gaan.

Met dit in het achterhoofd hebben we een aantal sprekers uitgenodigd die actief zijn met de schoonmakers. Elk is dat op zijn of haar manier, met zijn of haar redenen. We willen daar meer inzicht in verschaffen door elkeen aan het woord te laten, ze te laten vertellen wat ze doen, waarom ze dat zo doen. De focus zal echter liggen op hoe zij zien dat een samenwerking de strijd van de schoonmakers vooruit kan helpen én hoe dat dat bijdraagt tot de ontwikkeling van een eigentijdse radicale praktijk van arbeidsstrijd.

Wij roepen daarom iedereen op die begaan is met de strijd van de schoonmakers, deel te komen nemen aan dit debat. Wie weet wat moois kan daar uit ontstaan.

Wij roepen ook iedereen op die voor een radicaal andere samenleving is, die solidariteit verbindt met vrijheid, de 1e mei naar Nijmegen te komen om zich aan te sluiten bij het verbond van arbeiders, precairen, levensliefhebbers, kunstenaars, autonomen, (bewust) onaangepasten, antikapitalisten, socialisten en anarchisten.

knoflook.verenigingontspoord.org/schoonmakers
www.1mei.org

, , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *