Protest bij Première “Michiel de Ruyter”

reageer

Protest bij Première “Michiel de Ruyter”

10923613_895413763812346_1140039132990502115_n

 

De actiegroep Michiel de Rover organiseert op 26 januari vanaf 19:00 uur een protest bij de première van de nationalistische propagandafilm “Michiel de Ruyter”. In de film wordt hij neergezet als een zeeheld die de Engelsen een kopje kleiner maakt, en die telkens in het belang handelde van “het Nederlandse volk”. Maar Michiel de Ruyter was vooral de man die slavenforten in West-Afrika verdedigde en veroverde en op die manier de Nederlandse slavenhandel veilig stelde. Hij handelde zelf niet zozeer in slaven, maar heeft wel met militair machtsvertoon de infrastructuur van de slavenhandel verdedigd en uitgebreid. Zo werd hij medeplichtig aan de misdaad van de transatlantische slavernij.

Wij vinden dat deze man niet moet worden geëerd met een film. Wie we wel dienen te eren en te respecteren, zijn de tot slaaf gemaakten die zich hebben verzet tegen slavernij, en hun nazaten die strijden tegen neokolonialisme en racisme (denk aan de strijd tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet). Onze helden zijn Tula, Boni, Baron, Tetary, Anton de Kom, Malcolm X en vele andere strijders, bekend en onbekend, vroeger en nu.

Daarom protesteren wij tegen deze film. Met deze mail willen we jullie uitnodigen om deel te nemen aan het protest en de oproep verder te verspreiden. Dit is het event op facebook, met uitgebreidere informatie: https://www.facebook.com/events/1528274197422253/

Wat: Protest bij Première “Michiel de Ruyter”
Tijd: 19:00 tot 20:30
Plaats: Rapenburgersluis, vlakbij het Scheepvaartmuseum waar de première plaatsvindt. (https://www.google.nl/maps/place/Rapenburgersluis)

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *