reageer

Programma Anarchistische Boekenbeurs Amsterdam

Reserveringen

Je kan een reservering maken door ons te mailen op anarchistbookfairamsterdam@riseup.net. Laat alsjeblieft weten voor welk timeslot je een reservering maakt. Er is een maximum aantal mensen per timeslot. Wie het eerst aanmeld krijgt de plaats en vol=vol, dus als je een plaatsje wil, mail ons dan zo snel mogelijk. Als je weet dat je niet meer kan komen, maar al een reservering hebt gemaakt, laat het ons dan alsjeblieft weten, dan kan iemand anders die plaats nog innemen.

Natuurlijk hoef je niet je legale naam te gebruiken (wij adviseren je dat niet te doen), maar onthoud alsjeblieft wel met welke naam je je hebt aangemeld. Als je op de boekenbeurs komt opdagen controleren we namelijk wel of je een reservering gemaakt hebt.

De timeslots

Alle timeslots hebben dezelfde opzet. Er zal een praatje of discussie zijn voor een uur en daarna is er een half uur de tijd om stands te browsen en om te praten en hangen met kameraden.De timeslots eindigen allemaal om kwart voor. Dan vragen we iedereen om weg te gaan, zo hebben we nog 15 minuten om alles schoon te maken voordat de volgende groep aankomt. We vragen iedereen om hier respect voor te hebben en te luisteren wanneer ze gevraagd worden om te gaan. Ook willen we iedereen vragen om niet in 1 grote groep direct voor de ingang te blijven rondhangen nadat je weg van de boekenbeurs gaat.

Het programma

Zaterdag

Modern extreem rechts en Qanon 11.00-12.45

Er zijn veel ontwikkelingen en nieuwe trends geweesst in extreem rechts de laatste jaren. Van ‘gamergate’ via Milo Yinopolis tot Richard Spencer, de alt right heeft een momentum kunnen ontwikkelen, die andere facties doorvoor niet konden bereiken. De alt right bouwt voornamelijk op meme cultuur en nieuwe facties in sociaal conservatisme. De meest recente incarnatie is fucking Qanon.

In deze collectieve discussie zullen we praten over Qanon, het probern in zijn context te zetten en welke historische paralellen we kunnen trekken. We zullen ook bespreken hoe we tegen dit fenomeen kunnen vechten vanuit een antifascistisch perspectief.

Voordat we aan de discussie beginnen raden we alvast aan dat je deel 2 van deze video kijkt (vanaf 37:39). Wij vinden deze erg infromatief in het beschrijven van dit fenomeen.

Abortion Network Amsterdam –  Praatje over de strijd voor toegang tot veilige abortus 13.00-14.45

Terwijl covid-19 gevallen blijven stijgen in Europa, wat meerdere nieuwe obstakels voor reizen voor abortus opwerpt (alweer!), wordt de toegang tot abortus door de Poolse regering nog moeilijker gemaakt. Op 22 oktober heet de Poolse Constitutional Tribunal gezegd dat abortus in geval van foetale afwijkingen ongrondwettelijk is (en dit was al 1 van slechts 3 gevallen waar abortus legaal is in Polen). De beslissing heeft gigantische protesten en stakingen teweeg gebracht, omdat het wederom een aanval was op de rechten van mensen over hun eigen lichaam en hun keuze in voortplanting. De otnwikkelingen in Polen hebben een enorm effect gehad op Abortion Without Borders, een netwerk van 6 organisaties die door Europa mensen uit Polen helpen om toegang te krijgen tot veilige abortus. Abortion Network Amsterdam is daar onderdeel van. In dit praatje zullen we presenteren wat ANA doet om mensen te helpen die een abortus willen, maar geen toegang tot deze medische procedure hebben. We zullen ook discussiëren wat de impact van COVID is en praten over de reacties van de intersectionele feministische beweging die tegen de beslissing van de huidige Poolse overheid strijd.

Protesten in Wit-Rusland en de rol van anarchisten 15.00-16.45

Een praatje en discussie door de organisatoren van de demonstratie op zondag:

https://www.agamsterdam.org/call-for-solidarity-with-belarus-demo/embed/#?secret=boJUFU8Ojw

Noch Iran, noch Griekenland, de vervolgde anarchist Abtin Parsa moet in Nederland blijven 17.00-18.45

Abtin Parsa zal een kort praatje geven over de huidige situatie. Daarna zal er een discussie zijn, waar hij zelf ook aan deelneemt. De solidariteitscampagne met Abtin Parsa die strijd om te voorkomen dat hij gedeporteerd of uitgeleverd wordt is volop bezig. Dus we willen extra nadrukkelijk mensen uitnodigen voor deze discussie die meer willen weten over zijn verhaal, de huidige situatie ervan en ook mogelijk willen helpen bij de solidariteitscampagne.

De vervolgde anarchist Abtin Parda is een voormalig politiek gevangene met een atheïstisch wereldbeeld die gevangen heeft gezeten door het Islamitische regime voor anderhalf jaar. Zelfs na zijn vrijlating werd hij door het Islamitische regime onder druk gezet en in 2016 vluchtte hij van Iran naar Griekenland. In Griekenland werd de vervolgde anarchist Abtin Parsa actief in de verzetsbeweging die strijd tegen de systematische onderdrukking van voornamelijk vluchtelingen, door de Griekse staat. Nadat de Griekse staat zijn politiek asiel had ingetrokken is hij uit Griekenland gevlucht naar Nederland. Een paar weken geleden heet de Nederlandse staat zijn politiek asiel afgewezen en zijn ze van plan hem uit te leveren aan GriekenlandAls de vervolgde anarchist Abtin Parsa uitgeleverd wordt aan Griekenland, zal hij waarschijnlijk eindigen in de Griekse gevangenis of erder nog, gedeporteed worden naar Iran, waar hij in serieus levensgevaar zal verkeren.

Een meer complete versie van het verhaal kan je hier lezen.

Zondag

Africa Roots Movement 11.00-12.45

De Africa Roots Movements organisatie zal ervaringen delen uit Nederland in verhouding tot black liberation ervaringen uit de rest van de wereld.

Discussie over narratieven rondom de afschaffing van politie 13.00-14.45

De afschuwelijke moord op George Floyd afgelopen zomer heeft een wereldwijde opstand tegen de politie onder de slogan Black Lives Matter. De politie moorden in de VS en voornamelijk het inspirerende verzet daartegen hebben mensen in Nederland aangemoedigd om ook op te staan. Dit hebben we kunnen zien in de gigantische Black Lives Matter demonstraties door het hele land. Deze bewegingen hebben ook een nieuwe interesse teweeg gebracht in ideeën over defunding en de afschaffing van politie. Als anarchisten zijn we altijd betrokken geweest bij strijd tegen de politie. In deze collectieve discussie willen we bespreken wat er veranderd is in narratieven rondom politie, wat er hetzelfde is gebleven en hoe we de strijd voor de afschaffing van politie voortzetten.

Wat kunnen we doen om solidariteitsnetwerken op te zetten met mensen uit verschillende gemeenschappen tegen politie geweld en institutioneel racisme te vechten? Hoe kunnen we het idee van afschaffing van politie populariseren in plaats van hervormingen? Hoe kunnen we de strijd tegen de politie verbinden met onze andere strijden?

Politiek organiseren tijdens corona 15.00-16.45

Dit is een open discussie over de impact van corona op ons politiek organiseren. Sommige van onze evenementen en activiteiten worden afgezegd, omdat we ons aan de social distancing willen houden. Ondertussen raken mensen hun banen en huizen kwijt en zijn in we in het algemeen aan het vechten om te overleven.Tijdens deze crisis is het nog belangrijker dan daarvoor om solidair met elkaar te zijn en samen te vechten voor onze levens. Wat zijn de onderwerpen waar we op moeten focussen die mensen het heftigst beïnvloeden nu? Hoe kunnen we mensen in de problemen ondersteunen? Wat kunnen we doen tegen het groeiende overheidstoezicht en politiemacht? Hoe kunnen we mensen steunen die het doelwit zijn van staatsrepressie? Hoe kunnen we lange termijn projecten en campagnes bouwen in een tijd vol onzekerheid? En hoe kunnen we al deze dingen doen op een verantwoordelijke manier tijdens de corona pandemie?

Heb jij jezelf deze dingen ook afgevraagd? Heb je enige antwoorden of ben je gewoon geïnteresseerd om deze onderwerpen te bespreken in de hoop dat je nieuwe ideeën tegenkomt of kan uitwisselen? Kom dan naar deze discussie!

Mentale gezondheid tijdens corona 17.00-18.45

Een van de voornaamste manieren om deze pandemie tegen te gaan is het zogenaamde ‘social distancing’. Deze term, die geïntroduceerd is door staatsinstellingen, verraad een manier van kijken naar de wereld. Een beter term was bijvoorbeeld physical distancing geweest, omdat we weliswaar fysiek uit elkaars buurt moeten blijven om te voorkomen dat we het corona virus aan elkaar verspreiden. Deze regels gelden strenger in ons sociale leven en andere zaken waar het kapitalisme en de staat weinig om geven. Mensen moeten blijven werken, winkels blijven open en onze sociale levens worden volledig overhoop gehaald. De staat en kapitalisme geven prioriteit aan winst boven onze veiligheid en geluk.

Dit is allemaal intens zwaar voor mensen. Bovenop alle druk van het normale leven en een wereldwijde pandemie is ook nog het feit dat we tegenwoordig elkaar nauwelijks meer zien. Daardoor zijn veel van onze oude support netwerken en coping mechanismen onmogelijk of onverantwoord geworden. Er zijn mensen die worstelen met mentale gezondheidsissues die ze al voor de pandemie hadden en mensen die met nieuw ontwikkelende issues worstelen tijdens (en mogelijk door) de pandemie. We moeten manieren vinden om onszelf en elkaar te supporten. Hoe kunnen we support networks opzetten tijdens deze pandemie? Hoe kunnen we wel physical distancing doen, maar onze sociale banden (die we juist nu zo nodig hebben) versterken?

 Deze discussie is open voor iedereen, maar we willen expliciet stellen dat dit een ruimte is die prioriteit geeft aan mensen die worstelen met hun mentale gezondheid of mensen die hen ondersteunen. Ben jij of ken jij iemand die worstelt met mentale gezondheidsissues? Wil jij mensen die daarmee worstelen ondersteunen? Ben je beide? Kom dan alsjeblieft naar deze discussie.

Film: Pride 19.15-22.00

Deuren open om 19.15

Film begint om 20.00

De film gaat over een groep lesbiënes en homo’s die besluiten om de mijnwerkers staking tijdens de jaren 80 te steunen en samen te strijden tegen Thatcher. In deze sombere corona tijden en de aankomende winter kunnen we allemaal wel een inspirerend verhaal gebruiken over solidariteit. Pride is exact dat!

Voor de film begint is er tijd voor mensen om te kletsen en chillen met kameraden. Na de film vragen we iedereen om te vertrekken, omdat we niet open kunnen blijven na 22.00.

PROGRAM OF THE ANARCHIST BOOK FAIR AMSTERDAM 2020

Reservations

You can make a reservation by mailing us at anarchistbookfairamsterdam@riseup.net. Please mention for which timeslot you want to make a reservation. There is a maximum of available spots per timeslot. It is first come first serve, so if you want to attend, mail us as soon as possible. If you know you can’t come anymore, but have made a reservation, we ask you to notify us, so someone else can take your place.

Of course you don’t have to use your legal name to make a reservation (we would advise you not to), but please do remember the name you use when you show up to the book fair, cause we will keep track of who has a reservation and who hasn’t.

The timeslots

All timelots will follow the same pattern. There will be a talk or discussion for an hour and afterwards there will be 30 minutes for browsing stands and talking to and hanging out with comrades. The timeslots end a quarter to the hour at which moment we will ask everyone to leave. We do this so we can use the last 15 minutes to clean everything before the next group enters. We ask everybody to respect this and leave when asked to. We also want to ask people to not hang around in one large group in front of the door after they’ve left the book fair.

The program

Saturday

Modern right wing radicalism and Qanon 11.00-12.45

These last years have seen a lot of developments and new trends in right wing radicalism. From “gamergate” through Milo Yinopolis to Richard Spencer, the alt right has been able to gain a momentum that other factions before them could not. The alt right is mostly building on memeculture and new factions in social conservatism. Most recently, fucking Qanon has emerged as a global phenomenon.

In this collective discussion we wil talk about defining Qanon, try to place it in its context and see what historical parallels we can draw. We will also talk about how we can combat this phenomenon from an antifascist perspective.

As a starting point of the discussion we recommend that you to watch part 2 of this video (37:39 onward) that we think is very informative in defining the phenomenon.

Abortion Network Amsterdam –  Talk About the Struggle for Access to Safe

Abortions 13.00-14.45

As COVID-19 cases continue to rise in Europe, adding numerous obstacles to abortion travel (again!), it definitely doesn’twas help that on October 22nd the Polish Constitutional Tribunal ruled abortion in the case of foetal abnormalities (one of only 3 instances where abortion in Poland

is legal) to be unconstitutional. This decision instantly sparked protests and strikes across Poland, having been yet another assault on reproductive rights in Poland in the last years. The developments in Poland have had a tremendous effect on Abortion Without Borders, a

network of six organisations across Europe helping people from Poland access abortions,

which Abortion Network Amsterdam is a part of. In this talk we would like to present what we as ANA do to support abortion seekers who have limited access to this medical procedure, discuss the impact of COVID and talk about the reactions of the intersectional feminist movement to the recent ruling in Poland.

Protests in Belorussia and the role of anarchists 15.00-16.45

https://www.agamsterdam.org/call-for-solidarity-with-belarus-demo/embed/#?secret=rFxd9Ip3yh

Neither Iran, nor Greece, the persecuted anarchist Abtin Parsa should stay in the Netherlands 17.00-18.45

Abtin Parsa will give a short talk about the current situation. After this there will be a discussion in which he will also parttake. The solidarity campaign to stop any attempts to deport or extradite him are still going strong. So we especially want to invite people who want to know more about his story, the current situation and possibly assist in the solidarity campaign to come to this discussion.

The persecuted anarchist Abtin Parsa is an former political prisoner with an atheist view from Iran who was imprisoned by the Islamic regime for one year and half. Even after his release from prison, he came under pressure from the Islamic regime, and in 2016 escaped to Greece from Iran. In Greece the persecuted anarchist Abtin Parsa joined the resistance movement and began to struggle against the systematic oppression perpetrated by the Greek state against society, especially immigrants. During these struggles, he was arrested and even tortured several times by the Greek state. After the Greek state revoked his political asylum he fled Greece and applied for political asylum in the Netherlands. A few weeks ago, the Dutch state rejected his political asylum application and intends to extradite him to Greece. If the persecuted anarchist Abtin Parsa is extradited to Greece, he may end up to Greek prisons or even extradited from Greece to the Islamic state of Iran, where his life will no doubt be in serious danger.

A more complete version of the story can be read here

Sunday

Africa Roots Movement 11.00-12.45

The Africa Roots Movements organization experiences in the Netherlands in relation to black liberation experiences around the world.

Discussing narratives around police abolition 13.00-14.45

This summer the horrific murder of George Floid sparked worldwide insurections and revolts against the police under the flag of Black Lives Matter. The police murders in the US and especially the inspiring resistance against them have encouraged people in the Netherlands to rise up as well. As can be seen in the massive Black Lives Matter protests all over the country. These movements have also sparked a renewed interest and traction in ideas about police abolition and defunding the police. As anarchists we have always been involved in struggles against the police, in this collective discussion we will discuss what has changed in narratives around policing, what has not, and how we advance our struggle for police abolition.

    What can we do to build networks of solidarity with people from different communities fighting against police brutality and institutional racism? How can we popularize the idea of abolition as opposed to reform? How can we connect the struggle against the police with other struggles?

Organising politically during Corona 15.00-16.45

This is an open discussion to talk about the impact of corona on our political organising. Some of our events and activities are being cancelled because we want to practice social distancing. Meanwhile there are people losing their jobs, houses and in general struggling to survive. During this crisis it is more important than ever to practice solidarity and to fight for our lives together. What are topics we have to focus on that most severely affect people nowadays? How can we support those in trouble? What can we do to combat growing state surveillance and police intervention? How can we support those targeted by state repression? How can we build long term projects and campaigns in a time of so much uncertainty? And how can we do all these things while dealing in a responsible way with the corona pandemic?

If you have been asking yourself these questions, have some possible answers for them or are just interested to discuss these topics in the hope of finding and sharing new ideas. Come to this discussion!

Mental health during corona 17.00-18.45

During this pandemis one of the main ways of dealing with it have been ‘social distancing’. The term, introduced by state agencies, betrays a way of looking at the world. A better term would have been physical distancing, because we have to stay physically somewhat away from each other not to spread corona. But these rules apply more and harsher where it comes to our social lives and other things that capitalism cares little about. People have to continue to work, shops can stay open and our social lives have been disrupted completely. The state and capitalism prioritizes profits and productivity over our safety and happines. 

All of this is incredibly taxing on people. On top of that is added the fact we can hardly see each other nowadays and a lot of our old suport networks and coping mechanisms have become inpossible or irresponsible. There are people struggling with mental health issues they’ve had from before the pandemic or people dealing with newly developing ones during (and maybe because of) the pandemic. We have to find ways to support ourselves and support each other. How can we set up support networks during a pandemic? How can we keep physically distancing, but strengthen our much needed social ties?

The discussion is open to everybody, but we want to explicitly make this a space that prioritizes people who are dealing with mental health issues or those that are supporting people that do. If you are or know someone who has been dealing with mental health issues, wants to support people that are or both, please come to this discussion. 

Movie: Pride 19.15-22.00

Doors open at 19.15

Movie starts at 20.00

The movie is about a group of Lesbians and Gays who decide to support the miner’s strike during in the 80’s and struggle against Thatcher. In these bleak corona times and the coming of winter we can all use an inspirational story about solidarity. Pride is exactly that! 

Before the movie starts there will be some time for catching up with comrades, hanging out and chatting. After the movie we will ask everybody to leave, because we can’t stay open past 22.00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *