[Amsterdam] Programma Anarchist Bookfair Amsterdam

Plantage DokPlantage Doklaan 8-12
Amsterdam
reageer

Programma Anarchist Bookfair Amsterdam

Het heeft even geduurd, en we hadden het absoluut niet spannender kunnen maken; het programma voor de Anarchist Bookfair Amsterdam! Enkele wijzigingen, zo zijn er workshops bijgevoegd: (Kelderuitgeverij, Rojava-lezing, Arrestantengroep workshop) en ook enkele gesneuveld (Wargaming, Verhoortraining). Twee dagen van te voren toch nog een rooster, wie had dát gedacht!

Programma Anarchist Bookfair Amsterdam

Activist in the Age of Anxiety – Anarchistische Groep Amsterdam

In ons praatje zullen we de mechanismen onderzoeken waarmee kapitalisme samen met overheden werken om mensen te vervreemden, angstig te maken, depressief etc. We zullen suggesties aandragen hoe we dit kunnen veranderen door middel van bewegingbouwen. 

Waarom helpen gevestigde vormen van hulpverlening niet? Hoe hangt psychotherapie samen met politieke situaties en regimes? Hoe kan naar een therapeut gaat anarchistische bewegingen en activistische overtuigingen ondermijnen? We gaan proberen een antwoord te vinden op deze vragen en onderzoeken wat we hieraan kunnen doen.

Tevens willen we praten over hoe je politiek actie kan voeren zonder stress, actie bijdraagt aan een beweging zonder angst te veroorzaken. 

We zullen diepgaand ingaan op manieren om geestelijke gezondheidszorg behandeling te veranderen en vooral waarom het veranderd moet worden. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van burnout, het versterken van relaties binnen anarchistische groepen en deze gezonder en productiever te maken. We willen nieuwe initiatieven creëren die zich focussen op de mentale staat van groepen en hun leden.

Deze workshop is in het Engels.

Bookpresentation Spanish Pricks: A History of Cine Quinqui in the heroin years – Jeffrey’s underground cinemas

Vlak na de dood van Franco werd Spanje overspoeld door een ontijdige heroïne epidemie. De impact daarvan was zo vernietigend dat de Spaanse maatschappij hun nieuw ontdekte welvaart in twijfel begon te trekken, het concept van vrijheid herzag, en oude en nieuwe ideeën van masculiniteit bediscussieerde. Beelden van naalden speelden een belangrijke rol bij deze introspectie. Verre van intellectuele essay-films, leek vroege cine quinqui veel meer op de Blaxploitation films van de late jaren 60 in de VS. Maar het duurde niet lang voor de queer gemeenschap, punk scene en zelfs enkele snobistische arthouse filmmakers het quinqui virus opliepen… heel erg…

Deze presentatie is in het Engels.

Introductie IWW in the Netherlands – IWW

De afgelopen tijd is een aantal Wobblies in Nederland bezig geweest met het opzetten van een Nederlandse tak van de IWW. Inmiddels hebben wij een behoorlijke lijst enthousiaste aspirant-leden. Wij zullen een overzicht geven van de huidige stand van zaken bij de Nederlandse IWW. Ons doel bij deze introductie is niet om nieuwe leden te werven, maar om in een prettige sfeer te overleggen over wat het mogelijke nut is van een Nederlandse IWW. Graag willen wij van het moment gebruik maken om advies te vragen aan belangstellende en welwillende kameraden over hoe het nu verder moet.

Deze workshop is in het Nederlands maar kan ook in het Engels.

Don’t forget about the mad! Beating the politics of normalcy – Karlijn Roex

Discriminatie is een rode draad die door het leven van veel mensen loopt die zijn gediagnosticeerd als “geestesziek” – wij prefereren soms de term “neuro-divers”. Niet gewild in publieke ruimtes, afwijzing voor huizen etc. Zijn neuro-diverse mensen een gevaar voor de samenleving? Karlijn, een neuro-diverse socioloog en activist draait die vraag om: hoe gevaarlijk is deze angstwekkende samenleving voor neuro-diverse mensen? Karlijn heeft een boek geschreven over de recente escalatie in het Nederlandse publieke debat waar neuro-diversiteit wordt neergezet als een gevaarlijke irritatie. Hoe is deze morele paniek gerelateerd aan kapitalisme en overheid en hiërarchie?

Deze lezing kan zowel in Engels als Nederlands gegeven worden afhankelijk van publiek.

Bind your own notebook – Thekla Ahrens Bookbinding

Maak Het zelf: Bind je eigen notebook! We zullen een paar secties vouwen, mijn ouderwetse boeknaaimachine ‘Tini’ laten ratelen en covers maken van gerecyclede posters of flyers. Als je het hebt, neem je eigen geprinte materiaal mee voor de covers. Minimaal A5 formaat. We beginnen om 13:00 en 15:30, het duurt ongeveer 60 minuten en heeft een maximum van 8 personen per sessie. De gesuggereerde donatie is 3-5 euro. 

De workshop kan plaatsvinden in Nederlands, Engels en Duits.

, , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *