reageer

presentaties over de Chinese stakingsgolf van 2010 in Nijmegen & Amsterdam

De Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) en Doorbraak organiseren een tweetal presentaties over de Chinese stakingsgolf van medio 2010, getiteld “Het risico van verspreiding”. Naast de achtergronden en het verloop van de stakingen zal ook uitgebreid ingegaan worden op de betekenis voor de linkse strijd hier en elders in de wereld.
De presentatie omvat ook filmbeelden en dia’s.

De bijeenkomsten:
– Vrijdag 1 april om 20:00 uur in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen.

– Zaterdag 2 april om 20:00 uur in de Anarchistische Bibliotheek, Eerste Schinkelstraat 14-16, Amsterdam (In Amsterdam is er vanaf 19:00 uur soep en een broodje).
Toegang gratis. Presentatie in het Engels, met op verzoek vertaling.

Medio 2010 rolde er een stakingsgolf door de Chinese fabrieken, de meest wijdverbreide en militante uiting van China’s binnenlandse arbeidsmigranten tot nu toe. Hun strijd schokte het Chinese regime en leidde tot een wereldwijd debat over het einde van het lage lonen-model. Op dat model is China’s groei tot “fabriek van de wereld” gebaseerd, een fabriek die Europa en andere regio’s van goedkope consumentenproducten voorziet.

De presentatie zal gaan over de sociale situaties die de militante ontwikkelingen veroorzaken, over de situatie en strijd van arbeidsmigranten die werken in de bouw, de fabrieken, het huishouden en de seksindustrie. Daarna bekijken we de stakingsgolf en zijn gevolgen, en bespreken we de totstandkoming van de nieuwe arbeidersklassebeweging in China.

De discussie zal zich ook richten op de nieuwe manieren hoe bewegingen van elkaar leren, informatie uitwisselen en elkaar steunen. Manieren die horen bij de huidige fase van de crisis en het toenemende aantal sociale strijden in diverse delen van de wereld.

De presentatie zal gehouden worden door een van de redacteuren van diverse Duitse publicaties over de Chinese arbeidsmigranten, waaronder “Dagongmei – Women Workers From China’s World Market-Factories Tell Their Story” en “The Take-off of the Second Generation – Migrant Work, Gender and Class Composition in China”. Voor meer informatie zie: www.gongchao.org.

Een vertaling van de introductie van hun Duitstalige brochure “Unruhen in China” is te vinden op de website van Doorbraak: “Onlusten in China”. Doorbraak organiseerde eerder (in juni 2009) twee zeer interessante bijeenkomsten over het verzet van “de Chinese fabrieksmeisjes” met dezelfde spreker. Bij de aankondiging daarvan staat een lijst met links voor meer informatie.Doorbraak en AGA

, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *