4

Persbericht n.a.v. repressie en geboekte resultaten in strijd tegen OTTO!

Vandaag hebben enkele Poolse werknemers van OTTO-workforce samen met AGA en Vrije Bond en leden van de anarchosyndicalistische vakbond ZPS uit Polen actie gevoerd tegen de onmenselijke werk- en leefomstandigheden bij OTTO-workforce. De politie heeft de activisten vanaf de verzamelplaats gevolgd zodat ze de activisten kon opwachten aan het hoofdkantoor van OTTO-workforce. De bus werd gestopt, waarbij verschillende mensen werden gearresteerd. De rest van de groep is erin geslaagd om te ontsnappen en kon het hoofdkantoor bereiken. Daar werden ze opgevangen door politie en de beveiliging die de activisten allemaal wilden arresteren. Hierdoor hebben de actievoerders hun eisen niet meer kunnen neerleggen bij de baas van OTTO. De meeste actievoerders zijn gearresteerd en de anderen hebben een boete gekregen van de politie.

Er zijn in de afgelopen maanden in zowel Nederland, Polen, Tjechie als Slowakije picketlines bij verblijfplaatsen voor de werkers en kantoren geweest. Al deze acties hebben de druk opgevoerde en hebben geresulteerd in enkele overwinningen voor de Poolse werkers die de wanpraktijken van OTTO-workforce niet langer pikten en zich hebben georganiseerd samen met AGA, Vrije Bond en ZSP. “Nu dat een van de twee werkers zijn achterstallig loon heeft gekregen, gaan we voort met actievoeren. We willen dat onze andere kameraad zijn achterstallig loon krijgt uitbetaald én dat al zijn boetes worden kwijt gescholden. Bovendien willen we dat onze andere eisen worden ingewilligd.” Aldus Willem K. van de Vrije Bond.

De actievoerders eisen dat OTTO-workforce stopt met het straf- en boetesysteem voor OTTO arbeiders. Mondelinge en contractuele beloftes moeten worden nagekomen. Voor de werkers van OTTO-workforce moeten betere huisvesting voorzien worden voor een lagere huur. Arbeiders mogen niet opdraaien voor de reiskosten. En salarissen moeten OP TIJD betaald worden. Uit onderzoek van AGA, Vrije Bond en ZSP en meldingen via een Pools meldpunt, is gebleken dat OTTO-workforce allerlei malafide manieren heeft om haar werkers te intimideren en extreem uit te buiten. De AGA en de Vrije Bond zijn in Nederland deze campagne begonnen samen met de anarchosyndicalistische ZSP uit Polen om in eerste plaats hun Poolse vrienden te ondersteunen in hun strijd, en in tweede plaats een halt toe te roepen aan deze wanpraktijken. PA uit Slovakije heeft zich ook aangesloten bij deze campagne.

De aanpak van het bedrijf en de politie heeft de actievoerders nog vastberadener gemaakt. “Hij moet nu niet gaan denken dat het gedaan is met de acties. Wij gaan door tot aan al onze eisen is voldaan! Hoe sneller dat gebeurt, hoe sneller Frank van Gool weer rustig kan gaan slapen. Die eerste overwinning van het uitbetalen van achterstallige loon inspireert hopelijk ook andere Poolse werkers om zich te organiseren en OTTO-workforce te dwingen haar werkers en hun eisen serieus te nemen”, aldus Willem.

Voor een gelijke en solidaire wereld voor iedereen!

Vrije Bond, anarchistische zelforganisatie

, , ,

4 reacties op “Persbericht n.a.v. repressie en geboekte resultaten in strijd tegen OTTO!

  • Het wordt tijd dat de “grote” media op de hoogte wordt gesteld over de praktijken van Otto!!

  • @ster
    mischien met een verborgen camera een tijdje infiltreren binnen otto ? Dan op youtube een viral proberen te krijgen ?

  • @anon – er is rond dit probleem al best veel aandacht geweest in de “grote” media, alleen niet over OTTO, wel over gelijkaardige malafide bedrijven. heel die sector is rot tot op het bot! OTTO is bij de groe media nog wel goed buiten schot gebleven, dus dubbele punten voor de VRije Bond om net dit bedrijf te grazen te nemen. OTTO is trouwens de marktleider in slavenhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *