1

Parlementair links gaat door met het elimineren van alle radicale elementen

De situatie van de linkse bewegingen in Nederland is erbarmelijk, en dat is al jaren zo. Ondanks de stabiele groei van de anarchistische beweging, blijven de groepen die meer aandacht krijgen, met name de SP, steevast op weg naar meer reactionaire politiek. Van steeds nationalistische programma’s die de arbeidersstrijd vertragen, LGBT-kwesties en een totale controle over internationale solidariteit laten zien, tot de recentere grap – Meer geld en juridische ondersteuning voor politie! Het nieuws over de gevestigde liberale linksen blijft verslechteren.

Binnen de SP worden er opnieuw zuiveringen uitgevoerd, waarbij een groep kritische leden geroyeerd wordt door een politiek totaal vervreemd partijbestuur. Dat bestuur beheerst de partij zonder noemenswaardige inspraak vanuit het lidmaatschap, laat staan iets dat voor socialistische democratie door zou kunnen gaan.

Dat hebben we de afgelopen week geleerd van twee informele discussiegroepen binnen SP (Communistisch Platform en Marxistisch Forum). Deze twee groepen hebben, ondanks hun loyaliteit aan een steeds rechtsere partij, gestreden voor nobele doelen waar we alleen maar mee kunnen sympathiseren. Hun eisen waren onder andere het verzoek om toe te staan dat SP-leden zich autonoom buiten hun lokale afdeling organiseren en de mogelijkheid inbouwen om stemmen te bundelen om kritische weerstand te bieden tegen bepaald SP-beleid. Ook wilden ze de communicatie tussen groepen binnen de SP vergemakkelijken en de SP-media toegankelijker maken voor leden, zodat er kritische meningen over de partijkoers geplaatst kunnen worden. De eisen gingen ook om het transparanter maken van de interne machtsbalans binnen de SP, om de partij meer open te stellen voor verandering en om bestuurders herroepbaar te maken.

Nogmaals, ondanks hun positionering binnen een burgelijk partij, hebben beide groepen blijk gegeven van een eerlijke en toegewijde inspanning om de SP ten goede te veranderen. Als anarchisten kunnen wij elke bewuste verandering voor meer autonomie binnen bestaande linkse groepen slechts ondersteunen en aanmoedigen.

In reactie op de inspanningen van deze groepen heeft de SP partij bureaucratie gereageerd met een onmiddellijke uitzetting van deze leden, een uitzetting die hen de kans ontnam om hun standpunt binnen de partijraad naar behoren uit te spreken en zichzelf te verdedigen.

Als activisten komen we veel van de oprechte socialisten die nu geroyeerd zijn tegen in allerlei projecten en op straat. Ondanks onze meningsverschillen zijn het goede medestanders en integere mensen die ook het beste voor iedereen willen. Deze royementen zijn een schande en geen manier om als “socialistische partij” om te gaan met daadwerkelijk toegewijde socialisten.

Als anarchisten verschillen we op nogal wat praktische punten van socialisten en sociaal-democraten, maar dat betekent niet dat ze het verdienen om uit hun een partij te worden gezet, vooral wanneer die partij naar hun idealen vernoemd is. We zouden liever zien dat ze op hun eigen manier kunnen participeren, zodat de middelen die de partij opbouwt met het geld van leden, ook daadwerkelijk door leden gebruikt kan worden, in plaats van alleen het dagelijks bestuur te laten beslissen over beleid en prioriteiten.

Ideologische verschillen daargelaten, laten deze royementen zien dat zelfs als je wel parlementair gericht bent, je altijd behoefte hebt aan een sterke zelfstandige linkse basis die de partijen en vakbonden in het gelid kan houden. Een onafhankelijk blok van people power dat de aandacht van de verkozenen en partijbonzen weg kan houden van meedraaien met de carrieretijgers en de bureaucraten

Aan marxistische en autonome leden binnen de SP, hopen we dat jullie door kunnen organiseren en strijden voor een meer democratie, zelfs tegen het aanzwellende tij van een steeds groter wordende partijleiderschap. Aan degenen die werden verdreven, we hopen dat u zult blijven vechten voor socialisme en communisme buiten de beperkte parlementaire strijd om.

De Vrije Bond zal open blijven staan voor samenwerking met alle onafhankelijke groepen die strijden voor autonomie en echte democratie, een waarin de banden van het kapitalisme en de staat vallen. We zullen standvastig blijven tegenover elke groep die strijdt voor proletarische autonomie.

Een strijdbare groet aan alle kameraden.

Eén reactie op “Parlementair links gaat door met het elimineren van alle radicale elementen

  • willen de strijd inzake kamp Moria ook op langere duur blijven voeren als speerpunt voor de toekomst. Zoeken medestanders, die dit vuur brandende willen houden. Dit na deelname bij de eerdere Moria demo´s, o.a.in Nijmegen.Kom ma. wel even buurten in A’dam, nu ik op TV hoorde van tentenkamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *