reageer

Pandemie – antistoffen tegen het virus van de autoriteit in tijden van corona

Een virus verspreidt zich in snel tempo over de hele planeet en maakt overal slachtoffers. Met het virus verspreidt zich de angst en met de angst komt verlamming.

Pandemie

Zoals anarchisten elders schreven: “Een virus is een biologisch fenomeen, maar de context waarin het ontstaat, zich verspreidt en ook het beheer ervan zijn sociale kwesties.”

De regeringen en staten werpen zich op als enige mogelijke redders in deze crisis. Wereldwijd worden nooit geziene repressieve maatregelen ingevoerd waarvan zelfs de meest totalitaire regimes nooit durfden dromen: de bijna totale controle op de verplaatsingen van alle individuen, het verbod om het huis te verlaten, tenzij voor arbeid of het allernoodzakelijkste.

Wij willen niet passief toekijken naar het militaire beheer van deze crisis, naar de verdere kolonisatie van het leven door technologie. Ook al gebeurt dit zogezegd ‘in het algemeen belang’ of ‘op basis van wetenschappelijke adviezen’. Wij willen ons kritisch denken niet lamleggen door onszelf vast te kluisteren aan televisie-, computer-, of smartphoneschermen.

De covid-19 crisis werpt vele vragen op. Wat zegt het ontstaan en de snelle verspreiding van dit soort virussen over de wereld waarin we leven? Ons gebrek aan autonomie – op vlak van voedselvoorziening, gezondheid, enz. – komt pijnlijk aan het licht. Hoe zouden we op een autonome, antiautoritaire, zelfgeorganiseerde manier kunnen omgaan met zo’n crisis? Hoe kunnen we de principes van solidariteit en wederzijdse hulp in de praktijk brengen? Hoe kunnen we strijden tegen de autoritaire en technologische waanzin die de staat ontplooit? Wie zal de rekening van het huidige beheer betalen?

Het is belangrijk om over deze vragen na te denken en ideeën uit te wisselen. Daarom lanceren we pandemie.noblogs.org, een website waarop analyses, verhalen van verzet, vertalingen van teksten uit andere contexten en ook posters, muurkranten, enz. worden gepubliceerd.

Wil je mee helpen? Stuur je teksten, suggesties, posters, verhalen, enz. naar pandemie [at] riseup [punt] net. Ook hulp bij vertalingen is meer dan welkom!

“Voor het doorbreken van de normaliteit, dat wel, maar dan door revolte!”

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *