reageer

Over de afgelopen 1 mei-viering

Bron: http://blog.ramonmosterd.nl/

Op zondag 1 mei 2011 vond in Utrecht de jaarlijkse 1 mei demonstratie voor een radicaal andere samenleving plaats. Een strijd tegen asociale bezuinigingen waardoor een meerderheid op moet draaien voor een crisis die door een rijke minderheid wordt veroorzaakt. Een strijd tegen een toenemend xenofoob en intolerant klimaat hier en wereldwijd, een klimaat waarin we van elkaar vervreemden en tegen elkaar worden uitgespeeld. Een strijd tegen kapitalisme: de ideologie welke alle aspecten van het leven probeert binnen te dringen. In het huidige neoliberale systeem is werkelijk alles te koop. Een strijd tegen politici die ons keer op keer verraden en die samen met de corporate elite een onverwoestbaar machtsblok pógen te vormen. Kortom, een demonstratie voor solidariteit, sociale en antiautoritaire strijd en een werkelijk vrije, rechtvaardige samenleving.

1 mei moet een dag zijn waarbij we elkaar vinden in de strijd voor deze doelen, een dag waarop we onszelf organiseren en dit samen vieren. In de aanloop naar de afgelopen 1 mei-viering in Utrecht waren er al verscheidene tekenen dat dit door burgemeester en politie gedwarsboomd zou worden. Vooraf hebben zij aangegeven het demonstratierecht en de mogelijkheid een boodschap over te brengen ernstig te willen inperken. Zo was er een verbod op (verstevigde) spandoeken groter dan 1 x 1,5 meter, zouden vlaggenstokken geweerd worden en was gezichtsbedekking niet toegestaan. Dit ondanks een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam waarin een vergelijkbaar verbod op spandoekstokken bij de 1 mei betoging van vorig jaar vernietigt is en spandoeken (inclusief stokken) als fundamenteel grondrecht erkent zijn.1 Ongeacht welke uitspraak van een rechter dan ook, zijn wij van mening dat wij op onze eigen manier onze demonstraties moeten kunnen vormgeven. We moeten dit niet door externe partijen die in hun eigen machtsbelangen handelen laten doen. Afgelopen zondag 1 mei, liet zien wat voor een farce het rechtssysteem werkelijk is. De politie die claimt in naam der wet te handelen, past enkel de wet toe wanneer deze in het voordeel van hen en de machthebbers werkt en is blijkbaar in staat een uitspraak van de rechter zonder verdere consequenties te negeren.

De reden dat wij bovengenoemde zaken meebrengen naar demonstraties is dat wij de straat op gaan om een boodschap uit te dragen én om ons zelf tegen politiegeweld en repressie te verdedigen. Dit laatst genoemde is in afgelopen jaren steeds verder toegenomen, met afgelopen zondag 1 mei als een van de hoogtepunten. Het is ieders recht om veilig de straat op te kunnen gaan. Tegenwoordig worden mensen tijdens demonstraties gefilmd door politie, ingesloten in ME kordons en middels insinuerende restricties en verdachtmakingen in media gecriminaliseerd. Ook wordt het sympathiserende “omstanders” onmogelijk gemaakt van toeschouwer, deelnemer te kunnen worden. De politie selecteert wie wel en wie niet tot de demonstratie behoort en wie wel en wie niet haar of zijn boodschap mag uitdragen.

We moeten ons niet laten meevoeren in dit steeds verder sluitende net van repressie en controle, dat ons weerloos en machteloos maakt. Tijdens de afgelopen 1 mei-viering werden we continu aangevallen en geprovoceerd. De politie, mobiele eenheid en stillen (politie in burger) hebben minstens 11 mensen hardhandig gearresteerd, wat resulteerde in ernstige verwondingen bij meerdere mensen. Ook zijn arrestanten tijdens en na hun arrestatie (zoals in het arrestantenbusje en op het politiebureau) geïntimideerd, vernederd, bedreigd en in elkaar geslagen. Tijdens de demonstratie heeft de politie vanuit het niets meerdere malen op de menigte ingemept waarbij velen (ernstige) verwondingen opliepen, hebben zij tassen en spullen gestolen van demonstranten, hebben zij de geluidswagen (en omstanders daarvan) aangevallen en hebben zij sympathiserende omstanders lastiggevallen, het hen onmogelijk gemaakt zich bij de demonstratie te voegen, aangevallen, bedreigd en gearresteerd. Tevens werden journalisten weggestuurd (met name wanneer de politie gewelddadig de demonstratie aanviel), bedreigd, met vuisten in het gezicht geslagen en gearresteerd. Ook na afloop van de demonstratie zijn er nog mensen in de stad hardhandig opgepakt.

Ondanks dit alles was er in de demonstratie een groot gevoel van saamhorigheid en strijdbaarheid. Mensen hebben goed op elkaar gelet en geprobeerd mensen te helpen waar dat kon, zoals het afweren en opvangen van klappen van politieknuppels en het (proberen te) verhinderen van politiedoorbraken. In plaats van ons te laten afschrikken en demotiveren moeten we niet alleen (beter voorbereid) de straat op blijven gaan, maar moeten we als beweging ook elkaar ondersteunen en opvangen tijdens en ná gewelddadige confrontaties met politie en andere staatsdienaars. Dit betekent dat we ruimte moeten creëren om heftige ervaringen zoals deze een plek te kunnen geven. Dit betekent ook het ondersteunen van arrestanten, binnen en buiten de bajes. Zo kunnen we ondanks al het geweld en negativiteit aan deze dag een positieve uitkomst geven, door de solidariteit en strijdbaarheid te benoemen en hieraan verder te bouwen.

We zijn niet weerloos en we laten ons niet van straat meppen, noch dankzij voorschriften van burgemeester, noch door geweld en repressie van politie. De straat is van ons en wij vechten terug!

Anarchistische Groep Nijmegen

1) http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=bq0411

,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *