Oproep: speel Sex Pistols om 10:00 ’s ochtends op koningsdag. Kom in opstand tegen de monarchie!

reageer

Oproep: speel Sex Pistols om 10:00 ’s ochtends op koningsdag. Kom in opstand tegen de monarchie!

In reactie op de oproep van het Concertgebouw om het Wilhelmus mee te zingen op koningsdag, roept de Vrije Bond iedereen in Nederland op om zo hard mogelijk het anti-monarchistische nummer ‘God Save the Queen’ van de Sex Pistols te spelen op hun geluidsapparatuur. De anarchistische vakbond doet deze oproep als statement tegen het koningshuis. Een man die 5,9 miljoen per jaar verdient behoort niet gevierd, maar gelyncht te worden als het volk lijdt.

koningsdag

De coronacrisis brengt voor veel werkers enorm zware economische gevolgen met zich mee. Door de jarenlange kaalslag van ons sociale stelsel, zitten veel werkers met 0-uren contracten gedwongen thuis op zwart zaad. Werkers die nog wel een vast contract hebben weten te bemachtigen, zien hun managers vanaf de laptop thuis bevelen uitschrijven, terwijl zij zich moeten blootstellen aan een dodelijke ziekte op de werkvloer. Waarom? Omdat de winst van het bedrijf belangrijker is dan hun gezondheid.
Landelijk wordt er opgeroepen om solidariteit te uiten met mensen in de zorg. Er zijn echter grote groepen werkers die nu ook niet genoemd worden. Bijvoorbeeld de mensen die de diepvriespizza’s maken die consumenten groot inslaan. Poolse arbeidsmigranten die een verscholen bestaan leiden in de drukke distributiecentra van supermarkten. Daarnaast alle andere groepen uitgebuite werkers die niet het geluk hebben om in de serviceindustrie te werken en applaus te krijgen vanaf onze balkons.

De Vrije Bond roept op om solidariteit te tonen met alle werkers in Nederland. Het klopt inderdaad dat wij het mogelijk maken, dat wíj onze nek uitsteken om met z’n allen uit de crisis te komen. Wij riskeren ons leven. Wij riskeren ons huis. Wij riskeren het welzijn van ons gezin.
Zij niet. En met ‘zij’ doelt de Vrije Bond op alle uitvreters in Nederland. De managers die nu, ondanks het gevaar voor hun eigen werknemers, lekker thuis in de tuin zitten. De bankiers die miljardensteun eisen aan de overheid, maar weigeren hun riante eindejaarsbonussen af te staan. De politici die jarenlang lukraak snijden in de zorg, zodat ze prestigeprojecten kunnen bekostigen en nu zeggen dat we als land op de blaren moeten zitten, omdat er niet genoeg bedden zijn. En als laatste uiteraard de koning zelf. Een door god aangestelde miljardair, die ó zo zielig is, omdat hij het jaarlijkse koekhapfeest moet missen. Laat hem toch corona krijgen!

Wij, de werkers, wij, de anarchisten aangesloten bij de Vrije Bond roepen iedereen op om ook in deze crisistijd in verzet te blijven komen. Het lijkt wellicht moeilijker dan normaal, demonstraties lopen is er niet meer bij bijvoorbeeld. Maar samen kunnen we het, wij tegen hen. En de vijand is zelden zo zichtbaar geweest.

Speel ook op 27-04-2020 om 10:00 ‘God Save the Queen’ van the Sex Pistols. Op je telefoon, je laptop, op je radio, schreeuw het mee om te laten zien dat de werker in Nederland niet alleen staat tegenover de bourgeoisie.

En, film jezelf en stuur het op naar vrijebondamsterdam (at) riseup (dot) net voor de after-movie. Wij zullen de beelden anonimiseren.

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *