reageer

Oproep: reader Vrije Bond congres

3-5 september 2021 vindt het jaarlijks congres van de Vrije Bond plaats op de anarchistische camping in Appelscha. Ook dit jaar maken we daarom een reader waarin de onderwerpen of plannen die leden willen bespreken worden uitgelegd. We willen iedereen vragen om hun discussiestukken en voorstellen naar ons toe te sturen, zodat ze in de reader geplaatst kunnen worden. Dat kan vanaf nu, dus kom maar op! Op die manier kunnen we met ons allen al in de aanloop naar het congres meer discussie losmaken over wat er speelt bij leden van de Vrije Bond.*

Het is de bedoeling dat discussies op het congres de dagelijkse zaken overstijgen en proberen te veranderen, versterken of nieuwe wegen in te gaan. Dat is wat het congres echt anders maakt dan de ALV (Algemene Leden Vergadering). Voor de ingezonden stukken geldt dat ook. Daarom zien we liever geen zaken die ook op een ALV besproken kunnen worden of die alleen een lokale of andere lidgroep aangaan. Het congres is er om al onze grote dromen te bespreken. De uiterste deadline waarop ontvangen stukken nog in de reader geplaatst kunnen worden, is 25 juni 2021.  

Wil jij iets inzenden in een vorm die bij jou past?
Laat het ons weten!

Discussiestukken & concrete voorstellen
Net als vorig jaar zal er een scheiding zijn tussen meer theoretische/analyserende/ideologische en fundamentele discussies en meer concrete voorstellen. Het is fijn als leden hun voorstellen in een van de twee categorieën plaatsen. Daarbij gaat het vooral om de rode draad van het voorstel. Natuurlijk kunnen discussiestukken ook concrete elementen bevatten en worden concrete voorstellen ook onderbouwd met ideologische argumenten, dat kan ook niet anders. Discussiestukken gaan vooral over meer abstracte of fundamentele onderwerpen, zoals de rol van de Vrije Bond, de principes van de organisatie of discussies die zich in de bredere anarchistische beweging voordoen. Concrete voorstellen zijn zaken die meer praktische invulling hebben, zoals nieuwe projecten/campagnes, de organisatorische indeling van de Vrije Bond of functioneren van bepaalde onderdelen van de organisatie.

In de bijlage zijn de readers van de afgelopen 2 congressen toegevoegd. In de reader van 2020 kan je eenvoudig zien welke inzendingen waar geplaatst zijn. In 2019 bestond dit onderscheid nog niet, maar alle voorstellen van dat jaar zijn meer voorbeelden van concrete voorstellen.

*Levend document
Dit jaar gaan we een nieuw element toevoegen aan de reader en de inzendingen. Wij willen zo vroeg mogelijk inzendingen verzamelen en daarmee discussie aanzwengelen binnen de Vrije Bond al voor het congres. Om dat te faciliteren zullen wij een online toegankelijk document maken die door alle leden (en alleen de leden) gelezen kan worden. Zo kan iedereen de voortgang van de inzendingen volgen en er vroeger op reageren. Wij hopen dat er op die manier discussies ontstaan in het traject voor het congres. Misschien dat inzendingen herschreven kunnen worden door nieuwe inzichten, uitgebreide reacties als een extra inzending kunnen functioneren en leden of lidgroepen beter beslagen te ijs komen op het congres zelf. Wij hebben ook nog meer ideeën voor dit uitgebreidere voortraject. Daarover volgt meer in een volgende oproep.

Als laatste willen we iedereen nog het advies meegeven dat naast het levend document van de reader, de Buiten de Orde ook een uitstekend platform is om te gebruiken om discussiestukken al voor het congres te verspreiden. Je kunt je discussiestuk in de Buiten de Orde plaatsen om zo feedback te krijgen, om de discussie al aan te zwengelen of om het simpelweg bij zoveel mogelijk mensen bekend te maken. De komende deadlines van de Buiten de Orde zijn op 8 januari en 26 maart 2021.

Heb je hulp nodig om een stuk te schrijven voor de reader? Heb je een idee, maar weet je niet precies hoe dat op papier te krijgen?
Mail ons direct! Wij helpen je graag!

Strijdbare groetjes,
Vrije Bond Congres voorbereidingsgroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *