1

Occupy Everywhere 15 oktober, ook in Nederland!

Sinds 17 september houdt een snel groeiende beweging van straat- en pleinprotesten de VS in beweging. Occupy Wall Street, klein begonnen met aanvankelijk honderden deelnemers, is inmiddels uitgegroeid tot een beweging die in heel veel Amerikaanse steden protestacties voert. De acties hebben inmiddels ook de hoofdstad Washington bereikt.

De deelname wordt groter en ook breder. Aanvankelijk waren het vooral jongeren, studenten, net afgestudeerden zonder baan of met beroerd werk, en zonder veel vooruitzicht op beter. Inmiddels is hetprotest veel breder, is er ook steun van een aantal vakbonden en laten allerlei linkse kopstukken o.a. Michael Moore maar ook de anarchist David Graeber, en Noam Chomsky  zich niet onbetuigd. .

Aan een grote mars in New York vorige week deden zeker 20.000 mensen mee. Net als al eerder viel politie betoger aan arresteerde een aantal van hen en spoot met pepperspray. Kort ervoor had de politie al 700 demonstranten op Brooklyn Bridge ingesloten en opgepakt, en nog eerder waren agenten al tekeergegaan met pepperspray, onder meer tegen een groepje vrouwen die vreedzaam actie voerden.

Maar de repressie krijgt de protesten niet van de straat. Integendeel: de beweging groeit pijlsnel. Komende zaterdag 15 oktober worden acties verwacht en voorbereid in honderden steden. En de weging springt de grenen over en komt ook in Nederland steeds duidelijker op gang.

Het is een beweging die steun en deelname verdient. Het gaat in de kern om een luid en steeds breder protest vanuit een overgrote meerderheid, vernederd en genegeerd door de politici, de armoede ingetrapt of met armoede bedreigd vanwege de voorrang die banken, bedrijven en multimiljonairs krijgen – en nemen. Het gaat om een roep om een ander soort maatschappij, een wereld waarin het grote geld niet meer regeert maar waarin mensen en de wereld waarin we leven voorrang krijgen, waarin we zeggenschap krijgen.

Binnen deze beweging leven veel verschillen, de één wil flinke verbetering van het bestaande stelsel, en hogere belastingen voor rijken en ondernemers; de ander wil het hele systeem opdoeken en compleet vervangen, door directe zeggenschap van uit de bevolking, van ons samen. Het is belangrijk om deel te nemen, om het protest en de roep om een ander soort wereld te versterken, én om daarin te zoeken naar manieren hoe dat het beste kan, en onze inbreng te geven. Daarom zullen op 15 oktober ook leden van de Vrije Bond aan de acties deelnemen. Jij ook?

Occupy Everywhere!

De volgende acties staan op de rails op 15 oktober:

Amsterdam: Beursplein, 12.00 uur; http://occupydenhaag.org/

Den Haag: Binnenhof, 12.00 uur; http://www.occupyamsterdam.nl/

Rotterdam: De Meent, 119-133; 14.00-18.00 uur; http://www.occupyrotterdam.org/2011/10/hello-world/

Maastricht: Markt, tegenover Stadhuis; http://www.meetup.com/occupytogether/Maastricht-NL/393252/

Er wordt ook gewerkt aan actie in:

Utrecht: http://www.occupyutrecht.nl/

Eindhoven: http://www.occupyamsterdam.nl/forum/occupy-eindhoven

 

, , , , , , , , , , , ,

1 reacties op “Occupy Everywhere 15 oktober, ook in Nederland!

 • Locatie Den Haag is Malieveld geworden. Toelichting is gezet op Indy, zie commentaar, en ik drop em ook hier ff:

  Bij veel mensen leven vragen over de reden waarom besloten is om de oproep voor Occupy Den Haag te veranderen naar het Malieveld. De redenen hebben te maken met verwachte grotere opkomst, maar er speelt meer.

  In de eerste plaats bleek er op het Plein diezelfde dag een andere activiteit te zijn: een EU-jongerenmarkt. Dat was al aangevraagd voor Occupy van zich liet horen in Den Haag en is dus domweg overmacht. Een hoekje claimen naast een markt is niet sterk. Nadat de markt klaar was alsnog naar het Plein was ook niet sterk. De meest geschikte plek om vlakbij Binnenhof ons te doen horen was er dus niet. Spuiplein was alternatief, maar dat zou dan neerkomen op manifestatie, rondje door de stad en dan wegwezen. Dat is geen Occupy-start.

  In de tweede plaats kwam de politie in het contact meteen reeks eisen die actie in de binnenstad bij voorbaat zeer ernstig zou kortwieken. Een korte manifestatie demonstratie in de binnenstad kon dus nog nèt, maar na zonsondergang wegwezen. Kamperen op het Malieveld mocht heel misschien, maar alleen als dan álles op het Malieveld zou blijven. Elders overnachten werd niet getolereerd. De keus dus: óf geen permanente actie, omdat de ME ons per kerende post na een vrij kort middagspektakel de binnenstad uit zet. Of geen actie in binnenstad maar wel een optie op langduriger actie.

  Moeilijke afweging, maar mensen leek het toch beter om een vaste plek te nemen, waar we konden blijven, en vandaaruit verder te zien en de actie te versterken. De optie om op termijn acties in de binnenstad te houden is dus NIET vervallen, en over de uiteindelijke aanpak gaan de actievoerders ter plekke! Alleen de aanzet, het op gang komen van de acties zal op het Malieveld plaatsvinden.

  Het is niet de beste optie, zacht gezegd. De andere opties – nogmaals, voor het opstarten van het gebeuren, en absoluut niet voor het hele vervolg! – waren aanzienlijk slechter.

  Teleurstelling, woede en ergernis hierover zijn begrijpelijk. Aandringen om alsnog dingen in de binnenstad te doen is prima, daar zijn veel mensen in occupy bepaald niet vies van. Maar laat er nu asjeblieft geen verdere verwarring voortbestaan over de aanvangsplek, en ook niet over de motieven. We zien jullie allemaal op het Malieveld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *