Manifestatie Tilburg: Geen censuur op de muur! (AFGELAST!)

Regionaal Archief TilburgKazernehof 75
Tilburg
1

Manifestatie Tilburg: Geen censuur op de muur! (AFGELAST!)

Let op! Deze manifestatie is AFGELAST!

 

Geen censuur op de muur!

Op zaterdag 30 september vindt er in het Regionaal Archief Tilburg de manifestatie Geen censuur op de muur! plaats. De manifestatie duurt van 10.00 tot 18.00 (inloop vanaf 9.30 uur).

Tijdens de manifestatie beschrijft historicus Dennis Bos (Universiteit Leiden) de ontwikkeling van goed georganiseerde muurkrantgroepen. Zij gebruikten straatgevels als uithangbord om hun politieke en sociale ongenoegen te uiten. (Oud-) actievoerder Frans Godfroy vertelt over het studentenactivisme van de jaren zeventig en tachtig.

In de muurkrantcultuur uit Arnhem ontstond in de jaren ’80 een luchtiger variant, Loesje. Jan Verschure was hierbij vanaf de start intensief betrokken. Verschure onthult het enige, echte, ware verhaal van het ontstaan van Loesje, dat ondertussen een internationaal fenomeen is geworden. Na deze sessie kunnen bezoekers van de manifestatie zelf aan de slag om een Loesje-poster te schrijven. Meewandelen met Peter Storm, blogger en actievoerder, is ook mogelijk. Storm leidt de wandelaars langs plekken in Tilburg met een rijk actieverleden.

Niet alleen de steden kenden roerige tijden, ook in dorpen werd actie gevoerd. Corina van Steenhoven, voorzitter en medeoprichter van Het Open Huis in Rijen, doet uit de doeken hoe het er in Rijen aan toe ging. De komst van krakers, actievoerders, het vrouwencafé en Het Open Huis zorgde ervoor dat het rustieke Brabantse dorp op de grondvesten trilde. Aandacht voor muziek uit die periode komt van Zjef Naaijkens, (oud) actievoerder en voorman van de anarchistische folkband RK Veulpoepers BV.

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 27 september per mail aanmelden via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Manifestatie. De kosten zijn € 12,50 inclusief vegetarische lunch (over te maken op NL 04 RABO 0146124081 t.n.v. Stichting Mommerskwartier). De eerste vijftig aanmelders ontvangen een Loesje geschenk.

De organisatie van Geen censuur op de muur! is in handen van Regionaal Archief Tilburg, Tilburgs Anarcho Sociëteit (TAS), Loesje en Stichting Blik en Veger. Dagvoorzitter en leider van de discussies is oud-actievoerder Theo Thomassen (tot mei 2016 als hoogleraar Archiefwetenschap verbonden aan de Universiteit van Amsterdam).

Kijk op www.regionaalarchieftilburg.nl voor véél meer informatie. Op de website stellen de sprekers van de manifestatie zichzelf voor en wordt aan de hand van foto’s de achtergrond verteld van verschillende actiemomenten en demonstraties, waaronder de tweede blokkade van kerncentrale Dodewaard.

, , , , , , , , , , , , , ,

Eén reactie op “Manifestatie Tilburg: Geen censuur op de muur! (AFGELAST!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *