1

LZNL: Extreemrechtse Identitair Verzet last demonstratie af

Vanochtend was er uitspraak in de rechtszaak die het extreemrechtse Identitair Verzet had aangespannen tegen het besluit van de burgemeester van Den Haag om hun demonstratie te verplaatsen van de Schilderswijk naar de Koekamp. Identitair Verzet verloor de rechtszaak en liet net via hun website weten hun demonstratie af te lassen.

De afgelopen maand hebben antifascisten van het initiatief tegen racisme LaatZeNietLopen.nl duizenden flyers en posters verspreid in de Haagse Schilderswijk. Hiermee informeerden ze buurtbewoners over de geplande extreemrechtse demonstratie op 28 oktober, ook roept LaatZeNietLopen.nl buurtbewoners op om in actie te komen tegen de komst van racisten en fascisten naar hun wijk. En met succes, heel veel jongeren en buurtbewoners waren klaar om in actie te komen tegen de komst van extreemrechts. Hiermee werd ook de druk op de burgemeester en politie steeds hoger. Later volgden ook andere initiatieven tegen racisme zoals de oproep van het SIORH (Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden) voor een anti-racisme festival.

We zien het afgelasten van de extreemrechtse demonstratie als een overwinning voor al het antifascistisch straatwerk dat gedaan is. Al zijn wij van mening dat het aan ons is als mensen om extreemrechts van de straat te houden en dat dit niet de taak van een burgemeester of over-heid moet zijn. Ook als Identitair Verzet naar de Schilderswijk was gekomen hadden we, samen met buurtbewoners, alles op alles gezet om dit te stoppen.

Blijf waakzaam

Ondanks dat de demonstratie niet doorgaat roepen wij iedereen op om waakzaam te blijven voor eventuele extreemrechtse acties aankomend weekend en daarna. Dat Identitair Verzet zegt hun demonstratie niet door te laten gaan betekent niet dat ze ook daadwerkelijk stil blijven zitten. Ook in de toekomst moeten we zorgen dat extreemrechtse groepen geen ruimte krijgen op straat.

Identitair Verzet

Identitair Verzet staat in Nederland vooral bekend om hun kleine, media gerichte acties zoals het bezetten van daken van moskeeën en het lastig vallen van vluchtelingen. De leden van deze fascistische club hebben echter al een langer verleden van racistisch geweld: het bekladden van een Joodse begraafplaats met hakenkruizen en de confrontatie zoeken met iedereen die niet in hun witte wereldbeeld valt.

, ,

Eén reactie op “LZNL: Extreemrechtse Identitair Verzet last demonstratie af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *