Democracy as Totalitarianism

De KlinkerVan Broeckhuijsenstraat 46
Nijmegen
reageer

Lezing: Democracy as Totalitarianism door Peter Gelderloos

Anarchistische Bibliotheek Nijmegen – De Zwarte Uil – organiseert een lezing van Peter Gelderloos. Gelderloos komt spreken over democratie als totalitair systeem en over de problemen die ontstaan als sociale bewegingen streven naar ‘echte’ of directe democratie als oplossing van het probleem.

Wat betekent het als de meest vrije en progressieve regeringen steeds meer gaan lijken op de totalitaire staten uit dystopische science­fictionboeken, als politiek activisten, die niet binnen het mainstream politieke kader passen, vervolgd worden als terrorist?

Demo­cratie functioneert niet als een egalitair systeem dat vrijheid voor al haar onderdanen garandeert, maar als een effectievere vorm voor het beheren van een sociale orde dat, middels de symbolische deelname van de meerderheid, hiërarchie en autoriteit in stand houdt.

De basiswaarden van Westerse democratieën – gelijkheid, rechten, pluraliteit, het individu – lijken bevrijdend, maar zijn in feite verpakt in de basale vervreemding van de staat en het kapitaal. Evenmin is het een vraag van ‘echte’ democratie versus corrupte democratie, directe democratie versus representatieve democratie. Sociale ‘grassroots’ bewegingen die democratie als een ideaal­ hebben en proberen om meer participerende vormen van democratie in praktijk te brengen, delen nog steeds een filosofische basis met de staat, vaak zonder het door te hebben, en zijn als zodanig geneigd om de autoritaire dynamiek van de demo­cratische regering te reproduceren, terwijl ze tegelijkertijd de weg vrij maken voor het herwinnen van de sociale bewegingen door de staat.

Woensdag – 30 mei – 20:00

De Klinker
van Broekhuysenstraat 46, Nijmegen
De lezing is in het Engels.

Anarchistische bibliotheek de Zwarte Uil is iedere zaterdag tijdens het dagcafé (12:00 – 17:30) geopend. Lidmaatschap is gratis en een boek lenen ook (tegen €5,- borg).

, , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *