reageer

Laat de rijken de crisis betalen! – VB Friesland

Op deze 1 mei (dag van arbeid) vragen wij, net als de grote voorvechter van het recht op een menswaardig bestaan voor veenarbeiders Domela in onze provincie in het verleden reeds deed, aandacht voor diegenen die momenteel helaas nog steeds in armoede moeten leven. Het is een absolute schande dat, terwijl er in Nederland 70 duizend miljonairs bijgekomen zijn, nog steeds één op de negen kinderen in armoede opgroeit. Deze schandvlek is ontstaan door decennialang neoliberaal beleid waarin slechts het recht van de sterkste gold.

crisis

De Corona crisis is en blijft zwaar voor iedereen. Dat is althans wat we vaak te horen krijgen maar de praktijk is anders. Zowel in Nederland als internationaal groeit de kloof tussen arm en rijk gestaag door. De groep met het meeste vermogen wordt rijker terwijl de mensen die het minst hebben het hardst worden geraakt.

Bedrijven als Google, Starbucks en Coca-Cola hebben hun bedrijven in Nederland vanwege de gunstige belastingregeling terwijl tegelijkertijd mensen aan de onderkant van de samenleving, die het reeds ongelooflijk zwaar hebben, worden lastiggevallen door dezelfde overheid die hen zou moeten beschermen. Naar aanleiding van de rapportage over de toeslagen-affaire is het overduidelijk geworden dat de overheid wel de middelen en de tijd heeft om mensen, waarbij feitelijk niets te halen is en die te goeder trouw waren, kapot te maken maar niet bereid is de miljonairs die belasting ontduiken aan te pakken.

Mensen die weinig verdienen lopen grotere risico’s tijdens de Corona crisis. Zo riskeren caissières, ziekenhuismedewerkers, leraren en ander essentieel personeel iedere dag besmetting met het virus. Voor de allerrijksten onder ons is dat wel anders: die kunnen het zich veroorloven veilig thuis te blijven, via de digitale platform-economie hun werk te doen en eten te laten bezorgen. Zo lopen de mensen die zich dat niet kunnen veroorloven het hoogste risico. Bovendien hebben we keer op keer gezien hoe de allerrijksten de instabiliteit van een crisis gebruiken om nog meer winst op te strijken, terwijl de rest van Nederland moet bezuinigen.

De consequenties van het neoliberale beleid van onze overheid zijn duidelijk. De rijken lopen weg met zakken vol belastingvrij geld terwijl de rest van de bevolking het steeds moeilijker krijgt. Waar duizenden Nederlanders moeite hebben met het betalen van de huur én niet in staat zijn om een huis te kopen neemt het vermogen van een kleine groep dusdanig toe dat ze hun geld niet eens meer uit kunnen geven. Voor ons is er maar één logische oplossing voor deze situatie: Laat de rijken de crisis betalen!

info@vrijebondfriesland.org

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *