reageer

Kort verslag-demonstratie bajesboten zaandam 25-9

Zaanse & Amsterdamse Anarchisten en de Vrije Bond

Lawaaidemo bij de Zaanse Bajesboten.

Vandaag, zaterdag 25 september, hebben zo’n honderd anarchisten en sympathisanten lawaai gemaakt bij de Zaanse bajesboten. Op deze drijvende gevangenissen worden sinds 2007 honderden mensen vastgehouden omdat ze niet over (de juiste) papieren beschikken.

Rond drie uur vertrok de stoet demonstranten vanuit de volksbuurt Poelenburg richting het industrieterrein waar de deportatiefabiek staat. Met behulp van een soundsystem op bakfiets en megafoons werd aan buurtbewoners uitgelegd waarom wij de straat op gingen en lawaai maakten. Na het aanhoren van de korte speeches werd er door de meeste buurtbewoners knikkend ingestemd met ons voorstel de boten tot zinken te brengen. Gedurende de hele tocht scandeerden wij strijdbare leuzen of lieten wij een luchtalarm loeien. Ook werden er honderden pamfletten uitgedeeld aan omstanders en hier en daar werden er posters tegen de bajesboten geplakt. Ook waren er meerdere spandoeken met teksten tegen de bajesboten.

Eenmaal bij de bajesboten aangekomen liepen we met een korte spurt de daar aanwezige smeris omver. Helaas gingen de hekken niet vanzelf open, dus probeerden we met veel trekken en duwen de metalen constructie te forceren. Het mocht niet baten, de hekken bleven dicht en de mensen opgesloten. Gelukkig waardeerden zij onze moedige pogingen en reageerden daar op door op de ramen te bonken en het brandalarm te laten afgaan. Voordat we weggingen werden de stalen hekken opgesierd met leuzen tegen de bajesboten en werd op het asfalt het woord ‘schande’ geklad.

Na een half uur lawaaien vertrokken we naar de achterkant van de boten. De opgesloten mensen zijn daar veel beter zichtbaar en het is daardoor beter mogelijk om contact te maken met de mensen binnen. Het actievoeren aan de achterkant wordt voor veel mensen daardoor een veel heftigere ervaring. Ook lukte het daar wel om een hek te openen en konden we, alleen gescheiden door water, de mensen binnen een hart onder de riem steken. Ook hier werden enkele toespraken gehouden en werd verteld over het No Border Camp in Brussel dat vandaag van start gaat.

Het is belangrijk om deze acties te blijven voeren, totdat iedere cel leeg is, alle boten gezonken zijn en alle muren van gevangenissen afgebroken. Fort Europa mag nooit slagen in haar plannen de Westerse wereld af te sluiten voor hen die daar toevallig niet geboren zijn. Wij eisen: vrijheid van beweging voor iedereen! Geen mens is illegaal!

Een solidaire en strijdbare groet aan iedereen die vastzit in de kerkers van Fort Europa, en ook aan iedereen die zich met alle middelen verzet tegen deze waanzin.

Georganiseerd door de
Zaanse Anarchistische Groep (www.agzaanstreek.wordpress.com
de Anarchistische Groep Amsterdam (www.agamsterdam.wordpress.com)
Vrije Bond (www.vrijebond.org)

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *