2

Internationale Anarchistische bijeenkomst St Imier 2012, enkele verslagen.

Vorige week vond er in het  Zwitserse vallei dorp St Imier een Internationale Anarchistische Bijeenkomst plaats, het was van 8 tot 12 augustus. Het hele dorp en omgeving werd door de anarchisten overgenomen, waarschijnlijk zijn er rond de 4000 mensen geweest. Hieronder zijn links van persoonlijke verslagen van 2 Nederlandstalige bezoekers, het is bijna onmogelijk om van alles verslagen te hebben, beide artikelen geven een aardig goed beeld. Enkele waarnemingen van mijn zijde zijn dat er bijna geen Nederlanders waren, er waren een tiental Vrije Bond leden, ook uit België, en de actie keuken Le Sabot bracht het grootst aantal Nederlanders in St Imier, waar zij voor duizenden heerlijk eten verzorgden. Wat ook opvallend was dat er bijna geen Grieken waren, (nog minder dan Nederlanders), terwijl daar veruit e grootste hedendaagse anarchistische beweging is. Het was echt een unieke gebeurtenis en anarchisten uit alle werelddelen waren aanwezig.

Hieronder het artikel van Herre, waaronderde de eigenardige
http://www.solidariteit.nl/extra/2012/een_blik_in_de_toekomst.html

En deze bijdrage is van Thom Holterman, van het blad de As.
http://libertaireorde.wordpress.com/2012/08/14/internationale-ontmoeting-anarchisme-st-imier-2012-een-impressie/

En als laatste een Engelstalige, zullen er vast meer wezen maar nog niet goed gezocht.
http://www.anarchistnews.org/content/140-years-later-and-were-still-talking-about-same-old-stuff

, ,

2 reacties op “Internationale Anarchistische bijeenkomst St Imier 2012, enkele verslagen.

 • Dank voor de verslagen. Er staat een forumthread op Libcom die deels gekibbel, maar deels ook wel heel informatief is; daar las ik ook al over de vreemde PKK-wending waar Herre het ook over heeft. Most intriguing, ik had het ook gemist. Hier: http://libcom.org/forums/general/st-imer-international-gathering-whos-participating-whos-going-09112011 Het begint met vooruitblikken en zo, verslagen en discussie meer achterin de – inmiddels flink lange – thread.

  Klein puntje: de eerste link is actief, de andere twee niet. Kan hopelijk gefikst worden, is iets handiger voor lezers : )

 • Omdat ik de meeste tijd in de Salle St. heorge heb doorgebracht, waar het congres van de Internationale van Anarchistische Federaties (IFA) plaats vond, heb ik een groot aantal bijeenkomsten van het buitengebeuren niet bijgewoond. Ik heb in een aantal commissies gezeten, waarvan een aantal stukken zijn aangenomen – en een daarvan ben ik uit het Italiaans aan het vertalen. Met andere congresganders heb ik de nacht doorgebracht in een châlet, ongeveer 15 kilometer van St. Imier, waar het iedere keer spannend was wanneer deauto vertrok waarin ik een lift kon krijgen. Daarna waren daar op middernacht ook etentjes voor het slapengaan.
  Als gevolg van een en ander was het moeilijk contact te maken met de vijftien kameraden van de Vrije Bond en de evenzovele Nederlanders en vlamingen die er verder waren, zodat we programma’s en gegevens konden uitwisselen. Daarom ben ik blij met deze verslagen.
  Wat ik heb doorgelezen geeft aanleiding tot enkele feitelijke mededelingen als aanvulling:
  – Het tekort van 8000€ voor de keukens, dat op de laatste ochtend werd aangekondigd, is – blijkens een mededeling van ons aller Mikkie en haar compaan van de organisatrie in de slotverklaring – dank zij de solidariteit van de bezoekers een positief saldo geworden. Wij respecteerden dat vele kameraden na een kostbare reis het geld voor het eten daadwerkelijk niet konden opbrengen.
  – De ontwerpverklaring die in het begin van de bijeenkomst circuleerde onmoette veel kritiek: ze was te lang, bevatte naast briljante passages te veel fouten tegen taal en stijl en kon dus in een open discussie moeilijk verbeterd worden. Tot een korte resolutie kwam het ook niet omdat de IFA besloten had geen gemeenschappelijke verklaring te ondertekenen, en dat had de volgende reden.
  – Vlak voor het congres had een zekere Aristide, platformist en bekende anarchistische persoonlijkheid in Zwitserland maar ook voormalig politie-adviseur, een interview in een Duitstalig blad, waarin hij verklaarde dat wanneer alles uit de hand zou lopen, “de organisatie” zeker de politie zou inschakelen! Daarop volgde een commentaar van de commissaris van politie van Bern. Dat leidde ertoe dat er binnen de IFA geen consensus meer mogelijk was voor ondertekening van de verklaring, omdat met name de Spanjaarden, die al eerder niet met deze A. te maken wilden hebben, met dit intervieuw hun bevindigen zagen bevestigd. Het leidde er ook toe dat A., die zelf spreker was bij een table ronde van een autonoom een pie in zijn gezicht kreeg, waarop zijn lijfwacht onder het geroep van “fascisme!” een achervolging inzette om de man te pakken. Het incident werd aanleiding tot een uitvoerige bespreking in het congres, waarvoor andere zaken werden onderbroken.
  – Uitvoerig is in Libcom gediscussieerd over het optreden van de woordvoerder van Fekar (Federatie van Koerdische Anarchisten?), die inclusief vertaling twee uur aan het woord was ten overstaan van een kleine duizend toehoorders, die massaal de boekenmarkt flankeerden. Is dit nu echt een mantelorganisatie van de PKK? Het was een initiatief van de Zwitserse groep van het Forum van Duitssprekende Anarchisten, die zich inspant om Turkse/Koerdische anarchisten te federeren. De arrestatie van 15 anarchisten na een demo op 1 mei in Ankara heeft geleid tot grote internationale solidariteitsacties door de IFA en Anarkismo; in Parijs heb ik op 26 juni met ruim honderd mensen voor de Turkse ambassade gedemonstreerd. Enne – of Öcalan het licht heeft gezien, dan wel dat het gezegde “als de vos passie preekt, boer pas op je ganzen” van toepassing is, dus: of we hier met zijn allen geschiedenis hebben meegemaakt of een grote begoochelingstruc? De geschiedenis zelf zal het ons leren. Maar er is alle reden om de zaken in Turkije nauwlettend in de gaten te houden, omdat volgens diverse berichten van mijn Duitse kameraden de Erdoganisten en Kemalisten nu een front vormen tegen het antimilitarisme en de anarchie en er veel arrestaties en martelingen plaats vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *