3

Historische pamfletten gedigitaliseerd

Als een persoonlijk project is iemand van de Anarchistische Groep Nijmegen bezig geweest een aantal historische anarchistische pamfletten te digitaliseren. De pamfletten zijn onder andere afkomstig uit de anarchistische bibliotheek in Nijmegen en uit persoonlijke collecties.

Enkele van deze pamfletten bevatten teksten van bekendere anarchistische denkers en schrijvers waarvan de Nederlandstalige teksten eigenlijk nauwelijks meer in omloop zijn óf waarvan wij eigenlijk niet eens van het bestaan af wisten. Sommige van deze pamfletten zijn in een dergelijk kwetsbare staat dat ze, als niet gedigitaliseerd, wellicht verloren zouden zijn gegaan. Met het digitaliseren hiervan hopen we dat deze hiervoor behoed zullen zijn. Ook zitten er een aantal teksten bij die dan wel wat minder oud zijn qua uitgave maar waarvan de omloop klein is en er op internet sowieso geen digitale versie van te vinden is.
Zo zijn er op marxists.org wel een aantal teksten van anarchistische hand te vinden – denk hierbij bijvoorbeeld aan teksten van Bakoenin en Kropotkin. Aan hen grote dank voor het digitaliseren van deze teksten maar het is zeker geen volledig overzicht noch heeft het uiteraard de intentie dat te zijn voor anarchistische teksten.

Misschien dat met deze aanzet de gedigitaliseerde pamfletten in de toekomst kunnen dienen voor een heruitgave of een verdere digitale verspreiding en archivering. Sommige van deze teksten zijn namelijk nog steeds verontrustend actueel en anderen tijdloos of geven een interessante blik in de anarchistische beweging van welleer en de historische context waarin zij zich bevond. Een mooi voorbeeld hier van is het pamflet van Anton Constandse, geschreven vlak voor de Tweede Wereldoorlog met de opkomst van het fascisme en nationaal-socialisme genaamd ‘Verloren illusies en blijvende idealen’.

Interessant om te vermelden is dat een aantal van de schrijvers deze pamfletten, namelijk Leo Tolstoy en Bart de Ligt, te rekenen vallen onder de christen-anarchistische traditie. Het christen-anarchisme was een tak van het anarchisme die in Nederland in begin 20ste eeuw een aanwezighad binnen het anarchistische spectrum. Vorige jaar is er een boek over deze stroming van het anarchisme verschenen genaamd ‘Tolstojanen in Nederland’ van de hand van Dennis de Lange.

Hier onder is een lijst te vinden van de pamfletten met een link om deze digitaal te bekijken. Ook zijn de pamfletten als PDF (met tekstherkenning) te downloaden.

Een overzicht:

, ,

3 reacties op “Historische pamfletten gedigitaliseerd

 • Mooi dit initiatief!

  De onderste bijdrage Incontrolada is tegen de kapitulaties van 1937 ipv 1936. Het was een bijlage bij het actieblad De Zwarte http://zwarte.squat.net/index.htm

 • bedankt voor je opmerkzaamheid. Het foutje is aangepast.

  Groeten,

  AGN

 • Het is “Incontrolado” in het Spaans, dus met een l. Om het dan even helemaal goed te schrijven.
  De achtergrond bij deze tekst is te lezen in het artikel “De CNT-FAI draaide de revolutie mee de nek om” in Buiten de Orde, jaargang 22, Lente 2011, pag. 31-39.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *